bent u nog geen lid
meld u hier aan!

André de Jong

In 1979 trad André de Jong toe tot het bestuur van de 3 October Vereeniging. Voor het eerst werd een gemeente-ambtenaar gevraagd voor een functie in de tot dan toe door het establishment geleide Vereeniging. De Jong voldeed aan het gestelde profiel: hij was actief in vele netwerken, kon over zijn eigen tijd beschikken en had een warm kloppend hart voor Leiden. “Wij deden veel met weinig mensen,” vertelt André de Jong. “Wat betreft het aantal mensen dat de viering van Leidens Ontzet organiseerde, ging het niet om de kwantiteit, maar om hun kwaliteit.”
André de Jong begon als als ‘meekijker’bij de Ochtendcommissie, de huidige Commissie Evenementen, trad daarna toe tot de Commissie Optocht & Taptoe, om er vervolgens ook voorzitter van te worden.

 

Van 1992 tot en met 2003 vervulde hij de functie van vice-voorzitter. Ook had hij enkele jaren zitting in de Commissie Lunapark. Na zijn afzwaaien in 2003 werd hij voorzitter van de Vereniging ‘Genootschap Magdalena Moons’, het vangnet van oud-bestuursleden, mensen met een grote know-how waar het de kennis en de viering van Leidens Ontzet betreft. Hij is nog steeds lid van dit ‘genootschap’.


André de Jong diende onder vier voorzitters: Jo Laman, Arthur Rörsch, Dick den Os en Piet van Sterkenburg (zie Ereleden). Hij bewaart ‘gouden herinneringen’ aan de 100ste viering van Leidens Ontzet in 1993: 5 dagen lang ‘Leiden, Muzikale Sleutelstad’. “In Alkmaar en Groningen, waar wij als genodigden het Ontzet meevierden, zagen wij hoe de plaatselijke overheden hun stempel drukten op de festiviteiten,” vertelt De Jong. “Dat mag ons niet gebeuren, was de gezamenlijke conclusie. Dat is gelukt. Er werd vaart gezet achter het binnenhalen van grote sponsors (De Geuzen van Boisot, waarvan hij voorzitter was van 2001 tot 2004) en kleinere sponsors (het 3 October Gilde). Samen met het groeiende ledenaantal, vertegenwoordigde de Vereeniging toen, en nu in nog sterkere mate, een enorm draagvlak in de stad.”

 

Binnen de Commissie Lustrum 2011 behoorde André met Thijs Hemmes tot het ‘gestaalde kader’, de mannen met de nodige dienstjaren, die zich prima op hun plaats voelen tussen ‘de jonge honden’, aan wie ze ook sturing gaven. “De Commissie Lustrum 2011 was een ad hoc-commissie,” aldus De Jong, “zodra in 2011 de festiviteiten voorbij waren, werd deze commissie opgeheven.”

In 2003 werd André de Jong benoemd tot Erelid van de Vereeniging.

 

 

 

 

 

 

Shop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk de nieuwe merchandise artikelen in onze shop.

Merchandise is te koop in ons Service Punt en bij de Kraam.Secretariaat
Postbus 32014
2303 DA Leiden
071 532 47 24
di en do van 10:00 tot 13:00
secretariaat@3october.nl
Ledenadministratie
Antwoordnummer 10411
2300 WB Leiden
071 532 47 24
ledenadministratie@3october.nl
Ledenadministratie
Postbus 32014
2303 DA Leiden