bent u nog geen lid
meld u hier aan!

Har Meijer

Har Meijer en de Inschrijving en Uitreiking van Haring & Wittebrood zijn onverbrekelijk aan elkaar verbonden. Jarenlang zorgde de ‘bekendste huisarts van Leiden’ dat dit kernevenement van de
3 oktoberviering op een ‘georganiseerde chaos’ uitliep. Har sprak de goegemeente vanaf een podium toe, begaf zich met zijn legendarische toeter tussen de Leidenaars, kende Jan Rap en zijn maat en had ook voor iedereen een persoonlijk woord. Har Meijer zorgde voor een showtje, urenlang improviseren. “Samen met de onvergetelijke burgemeester Cees Goekoop,” voegt hij er nadrukkelijk aan toe. In 1995 werd Har na 25 jaar in functie te zijn geweest, benoemd tot Erelid van de Vereeniging. Aan de vooravond van 3 oktober dat jaar werd hij opgenomen in het selecte gezelschap van Ereburgers van de stad. In 1970 werd hij gevraagd bestuurslid te worden. Niet lang daarna trad Har toe tot de Commissie Haring & Wittebrood, waarvan hij vervolgens vele jaren het boegbeeld was.
Aan vergaderingen heeft Har Meijer een broertje dood. Het kwam vaak voor dat hij tijdens een vergadering van de 3 October Vereeniging spontaan in slaap viel. Hij maakte ook wel érg lange dagen, maar toch. Har werd dan wakker geschud door zijn maatje Jan Karstens (zie Ereleden).Absoluut hoogtepunt? “Mijn ontmoeting met koningin Juliana tijdens Leidens Ontzet in 1974.“ En verder? “De uitreiking van de Zilveren Brasem, in een bedje van rozen, aan ‘viswijf’ Riek Zwanenburg, de vrouw van de Archivaris van de Vereeniging, voor haar grote verdiensten. Ik vroeg toen om de grootst mogelijke stilte, je kon een speld in ’t Koetshuis horen vallen, en zei toen: ‘Wij doen dit eenmalig’. Waarna het etablissement op zijn grondveste trilde en ik levenslang bevriend raakte met het echtpaar, dat op z’n zachtst gezegd niet eenvoudig in de omgang was.” Schaterlachend denkt hij terug aan het jaar dat er onvoldoende witbrood bleek te zijn; Har was weer eens te gul geweest. Met een ‘Heer Meijer, het brood is op’, kwam men naar hem toe. Christiaan de Witt (zie Commissie Haring & Wittebrood en Hutspot) en zijn bakkers zorgden toen in ijltempo voor verse voorraden.
In het huidige bestuur, dat het ‘uitstekend’ doet, mist hij ‘charismatische figuren, bekende mensen’, die de ‘boodschap adequaat uitdragen en het vuur brandend houden’; dat in het gezelschap van Ereleden nog steeds een vrouw ontbreekt, vindt hij ‘belachelijk, 19e eeuws’. De kwarteeuw dat hij de Vereeniging mocht dienen, vindt Har Meijer nog steeds ‘een fantastisch tijd’, met dank aan voorzitters als Hans de Ruyter de Wildt, Jo Laman, Arthur Rörsch en Dick den Os, van wie hij ‘onschatbaar veel heeft geleerd’.
De inmiddels gepensioneerde huisarts komt tijd te kort: hij dolt met zijn kleinkinderen, tennist. leest voor op scholen, geeft lezingen, zit in besturen en heeft de nodige boeken op zijn naam staan.Secretariaat
Postbus 32014
2303 DA Leiden
071 532 47 24
di en do van 10:00 tot 13:00
secretariaat@3october.nl
Ledenadministratie
Antwoordnummer 10411
2300 WB Leiden
071 532 47 24
ledenadministratie@3october.nl
Ledenadministratie
Postbus 32014
2303 DA Leiden