bent u nog geen lid
meld u hier aan!

Piet van Sterkenburg

“Ik was streng maar rechtvaardig,” zo karakteriseert Piet van Sterkenburg zijn voorzitterschap van de 3 October Vereeniging. Hij was preses van 1992 tot 2006. Aan de vooravond van zijn laatste 3-oktoberviering als voorman van de grootste vereniging van Leiden in 2005, ontving Piet de Erepenning van Leiden. Bij zijn afscheid van de Vereeniging (mei 2006) werd hij benoemd tot Erelid.


Als primus inter pares heeft Piet van Sterkenburg ‘kansen gegeven en loopbanen binnen de Vereeniging afgekapt’. Dat laatste nooit openlijk; problemen behoren op een chique manier te worden opgelost. Van beschadiging mocht nooit enige sprake zijn. “Wij zijn bij elkaar om een feest te organiseren,” verkondigde hij altijd. “Niet voor onszelf, voor de bevolking. Dat betekent dat afspraak ook afspraak is.” Leiding geven aan zo’n grote vereniging vereist stuurmanskunst en de bekwaamheid om zo met vrijwilligers te communiceren dat het beste van hen naar boven komt en er hechte teams ontstaan.


De zichzelf ‘eigenzinnig en eigenwijs’ noemende Van Sterkenburg wordt de voorzitter van ‘het nieuwe beleid’ genoemd. Het eerste halfjaar als voorzitter liep hij binnen de Vereeniging mee en keek in de verschillende keukens. Daarna overdacht hij: “Is dit het format waar ik het boegbeeld van wil zijn?”
Onder het Van Sterkenburg-‘bewind’ is, na zijn door de Vereeniging aangenomen nota ‘Alle neuzen dezelfde kant uit’, de verjonging ingezet. Hij selecteerde zelf de nieuwe mensen. “Het is pas jouw organisatie,” stelt hij, “wanneer je zelf de helft plus één hebt aangesteld. Uiteraard met instemming van de andere bestuursleden.” Er kwamen meer vrouwen in bestuur en commissies, verder rouleerden de commissievoorzitters.

 

Ingrijpende processen voor een historische vereniging, die niet 1-2-3 hun beslag kregen. Daar zijn enige jaren over heen gegaan. In de periode Piet van Sterkenburg gebeurde er meer: Sponsors als De Geuzen van Boisot en het 3 October Gilde deden hun niet meer weg te denken intrede, de 3 Oktoberlezing kwam op het programma van Leidens Ontzet, evenals de (gratis) Hutspotmaaltijd.


In mei 2006 trad hij terug en werd Erelid. Nog steeds komt men bij hem met vragen en voor advies. De verjonging is een succes, constateert hij: “Ze zetten zich met hart en ziel in. De oudere garde moppert weleens en zegt dat het vroeger zoveel beter ging. Maar als ik verslagen van weleer lees, zeg ik: toen was het anders.”


Piet van Sterkenburg voelde zich verplicht zelf een opvolger te zoeken. Hij kende Els van Eijck van Heslinga en zag hoe zij vergaderingen voorzat. “Een bestuurlijk iemand, zeer aimabel. Zij weet hoe ze met vrijwilligers moet omgaan: met hen doelstellingen realiseren, zonder dat je sancties hebt.”Secretariaat
Postbus 32014
2303 DA Leiden
071 532 47 24
di en do van 10:00 tot 13:00
secretariaat@3october.nl
Ledenadministratie
Antwoordnummer 10411
2300 WB Leiden
071 532 47 24
ledenadministratie@3october.nl
Ledenadministratie
Postbus 32014
2303 DA Leiden