bent u nog geen lid
meld u hier aan!

Taptoe

Voorwaarde deelname aan Taptoe – Een lint van licht!

Voor vragen: optocht@3october.nl

 

Taptoe

Het doel van de Taptoe is tweeledig: ten eerste is het de presentatie van uw vereniging of club aan de Leidse bevolking en ten tweede is de Taptoe een formeel eerbetoon aan de helden van 1574. Daarom is het vanzelfsprekend dat deelnemers aan de Taptoe zich gepast gedragen. Traditiegetrouw laten de oudere (leidinggevende) deelnemers aan de jonge deelnemers zien hoe ze zich in de Taptoe dienen te gedragen. Net zoals zij het op hun beurt ook weer hebben geleerd van de oudere generatie.

Traditie

Het bestuur van de 3 October Vereeniging - en in het bijzonder de Optocht- en Taptoecommissie - doet dan ook een beroep op uw betrokkenheid als bestuurder en leider van het Leidse verenigingsleven. Mede namens het publiek vragen wij u om te zorgen dat de Taptoe in ere blijft, zodat we ook dit jaar een unieke, feestelijke, levendige maar ook ordelijke presentatie van het bloeiende verenigingsleven van Leiden kunnen laten zien. En een prachtige traditie levend houdt.

Taptoe-regels

 • Leidse verenigingen mogen deelnemen aan de Taptoe;
 • De Taptoe vertrekt om precies 19.30 uur vanaf de Kaasmarkt;
 • Niet toegestaan zijn: open vuur, dieren, (politieke) reclame en mechanisch voortbewogen voertuigen;
 • Meegevoerde wagens mogen niet te groot zijn in verband met smalle doorgangen op de route en beperkte opstellingsmogelijkheden;
 • Deelnemers mogen niet (zichtbaar of onzichtbaar) roken of alcohol drinken;
 • Vechten, stoeien en ander onordelijk gedrag wordt niet getolereerd;
 • Deelnemers dienen te allen tijde te luisteren naar de verantwoordelijke Optochtcommissaris;
 • Wel en graag: heel veel licht in de Taptoe (een lint van licht door Leiden!), veel vlaggen en vooral veel blije gezichten: het feest kan beginnen!

Kaasmarkt-regels

Dan zijn er ook nog enkele regels om te zorgen dat het opstellen bij de Kaasmarkt veilig verloopt:

 • De verenigingen kunnen alleen via de Pancrassteeg en de Middelweg de Kaasmarkt betreden. Alle andere toegangen zijn afgesloten;
 • Muziekkorpsen, majorettes- en twirlgroepen (mits voorzien van eigen muzikale begeleiding) kunnen uitsluitend via de Hooigracht aantreden.
 • Herinneringsmedailles worden alleen bij de ingang Middelweg verstrekt;
 • U wordt verzocht als vereniging als geheel aan te treden (dus allemaal tegelijk);
 • Meegebrachte voertuigen dienen aan de oostzijde van de Kaasmarkt te worden opgesteld; let hierbij goed op de aanwijzingen van de Optochtcommissarissen;
 • Het is niet toegestaan om fietsen op de Kaasmarkt te parkeren en zeker niet op de toch al zo smalle toegangswegen (Middelweg, Koppenhinksteeg).

Kransleggen

Tijdens de tocht worden kransen gelegd bij het standbeeld van Van der Werf en het Jan van Houtmonument. Verenigingen worden verzocht hier de vaandels neer te halen en te zorgen voor een correcte houding.

Hooigracht

Een mooie presentatie van uw vereniging levert niet alleen bekendheid op en misschien ook nieuwe leden, maar kan ook geld opleveren! De 3 October Vereniging looft 3 geldprijzen uit voor de deelnemende verenigingen/clubs die zich – volgens een onafhankelijke jury – het meest creatief presenteren: € 455,00 - € 345,00 en € 230,00.

Joppensz prijzen

Een mooie presentatie van uw vereniging levert niet alleen bekendheid op en misschien ook nieuwe leden, maar kan ook geld opleveren! De 3 October Vereniging looft 3 geldprijzen uit voor de deelnemende verenigingen/clubs die zich – volgens een onafhankelijke jury – het meest creatief presenteren: € 455,00 - € 345,00 en € 230,00.

Winnaars

De winnaars (1, 2 en 3) van het vorige jaar krijgen dit jaar een plaats vooraan in de Taptoe. Hiertoe wordt extra ruimte op de Kaasmarkt gereserveerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuw: de Poncho!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Secretariaat
Postbus 32014
2303 DA Leiden
071 532 47 24
di en do van 10:00 tot 13:00
secretariaat@3october.nl
Ledenadministratie
Antwoordnummer 10411
2300 WB Leiden
071 532 47 24
ledenadministratie@3october.nl
Ledenadministratie
Postbus 32014
2303 DA Leiden