3 October 450 Jaar special

Erfgoedcafé ‘Sporen van Drie Oktober’

4
april
date_range 4 april
access_time 17:00 tot 19:00
place Stadhuis
Geschiedenis leeft in Leiden! Dat blijkt uit de vele historische verenigingen die Leiden rijk is. Het Erfgoedcafé is daar een aanvulling op en vindt vier keer per jaar plaats, steeds op een andere locatie. Het Erfgoedcafé staat deze keer helemaal in het teken van 450 jaar 3 oktober. Samen met de 3 October Vereeniging is een leuk programma samengesteld.

In het teken van 450 jaar 3 oktober

De jubileumcommissie van de 3 October Vereeniging zal alvast een tipje van de sluier oplichten met betrekking tot de activiteiten in dit jubileumjaar. Verder geeft Ruurd Kok (archeoloog en journalist) samen met twee betrokken studenten geschiedenis en archeologie een presentatie over het project ‘Sporen van Drie Oktober‘.

Tot slot vertelt universiteitshistoricus Pieter Slaman over de oprichting van de Universiteit Leiden, als resultaat van de gebeurtenissen op 3 oktober 1574, en die dus volgend jaar 450 jaar bestaat.
Festiviteit op de Vliet: intocht van de geuzen door het gat op de Vliet op 3 oktober 1961.

Programma

16.30 uur: Inloop
17.00 uur: Welkom door Wilbert Hettinga, voorzitter van Erfgoedcafé Leiden
17.05 uur: Jurgen van der Velden, voorzitter van de jubileumcommissie van de 3 October Vereeniging over het jubileumjaar 450 jaar 3 oktober.
17.15 uur: Presentatie van archeoloog en journalist Ruurd Kok en studenten Geschiedenis en Archeologie van Universiteit Leiden over het project ‘Sporen van Drie Oktober’
17.40 uur: Presentatie van universiteitshistoricus Pieter Slaman over het bijna 450-jarig bestaan van de Universiteit Leiden, als resultaat van de gebeurtenissen van 3 oktober 1574
17.50 uur: Zeepkist
18.00 uur: Borrel aangeboden door de Gemeente Leiden
19.00 uur: Einde

Aanmelden verplicht

Het Erfgoedcafé vindt plaats op donderdag 4 april vanaf 17.00 uur (inloop 16.30 uur) in de Burgerzaal van het Stadhuis in Leiden, ingang Breestraat (wil je met de lift naar boven, dan via ingang Stadhuisplein). De toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht. Iedere bezoeker ontvangt twee consumptiebonnen. Overige consumpties zijn voor eigen rekening.

Verhinderd?

Wanneer je je aanmeldt, rekenen we op erop dat je komt. Het aantal plekken voor dit Erfgoedcafé is beperkt. We merken dat het regelmatig voorkomt dat bezoekers zich aanmelden, maar toch niet komen. Daardoor moeten we op sommige locaties mensen teleurstellen omdat het Erfgoedcafé volgeboekt is, terwijl er uiteindelijk plekken over blijven. Dus kun je bij nader inzien toch niet aanwezig zijn, meld je dan af via het contactformulier. Dan kunnen we weer anderen blij maken met uw plek.

Erfgoedcafé ‘Sporen van Drie Oktober’ wordt mogelijk gemaakt door de Commissie Jubileum

De Jubileumcommissie zet zich in om in 2024 een geweldige viering voor 450 jaar Leidens Ontzet te organiseren. Ze verzorgen het thema en bijzondere evenementen, afstemming met de gemeente en de regio en samenwerking met de andere commissies.

Lees verder over de commissie en de 3 October Vereeniging

Commissielid Lara Ummels
Lara Ummels (L)
Commissielid Céleste van Zijp
Céleste van Zijp (C.M.L.F.)
Commissielid Willem ten Teije
Willem ten Teije (W.J.)
Commissielid Youri Hagemann
Youri Hagemann (Y.H.)
Commissielid Mark van Egmond
Mark van Egmond (M)
Commissielid Jurgen van der Velden
Jurgen van der Velden (J.J.I.M.)
Commissielid Bart van der Poel
Bart van der Poel (A.G.M.)
Commissielid Nona Speur
Nona Speur (NE)
Commissielid Nienke Ledegang
Nienke Ledegang (EMG)
Commissielid Guido Marchena
Guido Marchena (G.S.)