Historische lezing

26
september
date_range 26 september
access_time 15:00
place Academiegebouw, Rapenburg
Sinds 1997 organiseren we de historische lezing, samen met de Universiteit Leiden.

Ziekte, pest en swaericheyt bij het beleg van Leiden

zo, 26 sep 2021 15:00
Academiegebouw


Voor dit evenement geldt dat u een coronatoegangsbewijs moet tonen. Hieronder kunt u lezen hoe dit werkt. Kaarten voor de historische lezing zijn op 26 september vanaf 14:00 uur te krijgen bij het Academiegebouw.


Ziekte, pest en swaericheyt bij het beleg van Leiden

Tijdens het beleg van 1574 stierven meer Leidenaren aan ziekte dan van honger, zo is inmiddels uit onderzoek bekend. Een pestepidemie was waarschijnlijk de oorzaak. In de belegerde stad was het niet eenvoudig om zieken te isoleren en de verdere verspreiding een halt toe te roepen. De faciliteiten daarvoor bevonden zich buiten de muren van de stad, zoals het klooster Lopsen bij de Steenstraat. Ook het opraken van de graanvoorraad voor brood en bier speelde een rol. Toen er geen bier meer kon worden gebrouwen, was de bevolking aangewezen op slecht drinkwater. Slechte hygiëne en verzwakking door honger werkten de verspreiding van allerlei ziekten verder in de hand. In de Historische Lezing gaat Rudolph Ladan na welke factoren hebben bijgedragen aan de verschrikkelijke sterfte tijdens het Beleg van Leiden.

Rudolph Ladan promoveerde in 2012 op de gezondheidszorg in Leiden in de late Middeleeuwen. Zijn boek daarover werd in 2017 genomineerd voor de wetenschappelijke Oud Leidenprijs. Sindsdien specialiseerde hij zich ook in de geschiedenis van het Leidse bier. Tot zijn pensionering was hij werkzaam bij de Erasmus Universiteit als manager onderwijszaken.

Samen met de Universiteit Leiden organiseert de 3 October Vereeniging sinds 1997 jaarlijks een lezing over een onderwerp rondom Leidens Beleg en Ontzet. De Universiteit biedt ons gastvrij onderdak in het Academiegebouw. Een redactiecommissie van wetenschappers en archivarissen begeleidt in samenspraak met de 3 October Vereeniging de programmering en uitgave van de lezingen.

Toegang

Belangstellenden zijn van harte welkom de lezing bij te wonen. Zolang de voorraad strekt is een toegangskaart gratis op te halen op zondag 26 september vanaf 14.00 uur, in het Academiegebouw op Rapenburg 73. Vanwege de grote belangstelling is ook dit jaar het Groot Auditorium en het Klein Auditorium beschikbaar voor toehoorders. Beide zijn toegankelijk vanaf 14.30 uur. De lezing begint om 15.00 uur.

Tekst van de lezing

De tekst van de lezing wordt in boekvorm uitgegeven door Primavera Pers. De publicatie is na afloop van de lezing voor het eerst verkrijgbaar en kost dan € 10,-. Dit jaar zal ook de (online) lezing van 2020 in gedrukte vorm verschijnen, Johan en Johanna. De parallelle levens van Van der Does door Egbert Koops. Lezing gemist of de verzameling niet compleet? Er zijn nog exemplaren beschikbaar van de publicaties uit voorgaande jaren. De boekjes zijn te bestellen via het secretariaat van de 3 October Vereeniging: Postbus 32014, 2300 DA Leiden, of per mail: secretariaat@3october.nl.

Voorbehoud
Alle evenementen zijn dit jaar onder voorbehoud van de op dat moment geldende coronamaatregelen. Houd voor actueel nieuws en informatie over het programma de 3 oktober-app, social media en de website www.3october.nl in de gaten.

Wat is een coronatoegangsbewijs?

Ga je naar een evenement waarvoor je een coronatoegangsbewijs nodig hebt?

Regel op één van deze 3 manieren een coronatoegangsbewijs:

  1. Vaccinatiebewijs: volledige coronavaccinatie met een Europees goedgekeurd vaccin. In Nederland is een vaccinatie meestal geldig vanaf 14 dagen nadat je volledig bent gevaccineerd. Ben je op of na 14 augustus 2021 met Janssen geprikt? Dan is je vaccinatie in Nederland na 28 dagen geldig.
  2. Herstelbewijs van een positieve coronatest van minimaal 11 dagen en max. 180 dagen geleden.
  3. Testbewijs: Een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor het evenement.

Hoe werkt het??

Stap 1: Download CoronaCheck-app of ga naar CoronaCheck.nl

De app is gratis te downloaden uit de Apple App Store en de Google Play Store. Je kunt in de app maximaal één coronabewijs per persoon laten zien. Heb je geen smartphone? Of wil je je coronabewijs liever op papier? Dan kun je het coronabewijs ook uitprinten via de website CoronaCheck.nl.

Stap 2: Upload één van de volgende drie bewijzen in de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl

  1. Vaccinatiebewijs uploaden

Ga naar de CoronaCheck-app of de website CoronaCheck.nl. Log in met je DigiD. De vaccinatiegegevens worden automatisch opgehaald bij het RIVM (als je daar toestemming voor hebt gegeven) en de GGD. De gegevens worden daarna automatisch geüpload in de CoronaCheck-app of de website CoronaCheck.nl.

  1. Herstelbewijs uploaden

Heb je een positieve PCR-coronatest gehad bij de GGD die niet ouder is dan 180 dagen? En niet korter dan 12 dagen? Dan geeft de GGD een digitaal herstelbewijs af. Ga naar de CoronaCheck-app of de website CoronaCheck.nl. Log in met uw DigiD. De gegevens van jouw herstelbewijs worden automatisch opgehaald bij de GGD. De gegevens worden daarna automatisch geüpload in de CoronaCheck-app of op de website CoronaCheck.nl. De uitslag van een serologische coronatest kan niet gebruikt worden als herstelbewijs in CoronaCheck.

  1. Negatieve testuitslag uploaden

Maak een afspraak voor een coronatest bij een testlocatie op Testenvoortoegang.nl. Zorg ervoor dat je maximaal 24 uur voor je bezoek bent getest. Je krijgt binnen 1 uur de uitslag. Ben je negatief getest? Vul de ophaalcode van uw negatieve testuitslag in op de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl. Test je positief op corona? Dan kun je niet naar het evenement en ga je in isolatie.

Stap 3: Laat QR-code scannen bij ingang evenement

De CoronaCheck-app of de website CoronaCheck.nl maakt automatisch jouw coronabewijs in de vorm van een QR-code. Deze QR-code laat je scannen bij de ingang van het evenement. Bij een groen scherm heb je een geldig coronatoegangsbewijs. 

Stap 4: Naar binnen met legitimatiebewijs

Vergeet bij een bezoek jouw legitimatiebewijs niet. De persoon bij de ingang vergelijkt de gegevens van het legitimatiebewijs (rijbewijs, ID-kaart of paspoort) met de gegevens in het coronatoegangsbewijs. Tot slot laat je ook jouw ticket zien als dat voor een bepaald evenement nodig is. Dan mag je naar binnen.

PS Kinderen tot en met 12 jaar hebben geen coronatoegangsbewijs nodig.

 

coronaregels 14sept21

Historische lezing wordt mogelijk gemaakt door de Commissie Herdenking

Historische lezing, minikoraal, koraalzang en herdenkingsdienst: Leidenaren houden van geschiedenis en tradities en het is dan ook niet verwonderlijk dat de activiteiten die door de Commissie Herdenking georganiseerd worden ook na na ruim 400 jaar nog steeds goed bezocht worden.

Lees verder over de commissie en de 3 October Vereeniging

Commissielid Ivo Klap
Ivo Klap (I. M.)
Commissielid Anne-Fleur Filemon
Anne-Fleur Filemon (A-F)
Commissielid Christel Schollaardt
Christel Schollaardt (C.)
Commissielid Annette Los
Annette Los (J.P.)
Commissielid Philip de Witt Wijnen
Philip de Witt Wijnen (P.J.)
Commissielid Josine Heijnen
Josine Heijnen (E.J.)
Commissielid Tjerk Trippenzee
Tjerk Trippenzee (T.)
Commissielid Egbert Koops
Egbert Koops (E.)
Commissielid Douwe van Houte
Douwe van Houte (D.)
Commissielid Demi Visser
Demi Visser (D.)