Lezing: Daders en slachtoffers tijdens het Leids Beleg en Ontzet

1
oktober
date_range 1 oktober
access_time 20:00 tot 21:30
place Bibliotheek Oegstgeest

De geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars

Vierhonderdvijftig jaar na het Leids Ontzet vieren we vooral de ‘bevrijding van Spaanse tirannie’, dat is tenminste hoe de overwinnaars het destijds wilden zien.

Een succesvol verhaal, hoewel historici de laatste decennia steeds opnieuw de aandacht vestigen op de slachtoffers van het geweld dat de burgeroorlog in de Nederlanden kenmerkte. Ook in Leiden zijn daar tal van sporen van. Welke verhalen over het Leids beleg zijn in de vergetelheid geraakt? En hoe komt dat dan?

De Leidse historicus Johan Visser, verbonden aan de Universiteit Leiden, doet onderzoek naar de politieke en koloniale geschiedenis van de Nederlandse Republiek in de zestiende en zeventiende eeuw. In deze lezing bespreekt hij de gevolgen van het Beleg van Leiden. Voor veel inwoners van de stad was de komst van de geuzen en de hulp van Willem van Oranje een waar godsgeschenk, maar voor talloze katholieke geestelijken betekende het een definitieve teloorgang van hun hoop op herstel van de orde. Ondertussen kreeg de bevolking op het omliggende platteland te maken met het geweld dat werd veroorzaakt door de strijdende partijen. Daders en slachtoffers dus: wat is hun verhaal?

Over Johan Visser

Johan Visser is promovendus Nederlandse en maritieme geschiedenis aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar honger en voedselvoorziening in het zeventiende-eeuwse Atlantische gebied. Eerder verscheen van hem Zutphen 1572. De geschiedenis van een bloedbad, over de Opstand van 1572 in Gelre.

Deze activiteit wordt georganiseerd door de Bibliotheek Oegstgeest