Première van twee Leidse films

28
september
date_range 28 september
access_time 21:00 tot 23:00
place Garenmarktplein

Twee films van Leidse makers beleven hun première op het Garenmarktplein

Deze films worden ook vertoond op 26 en 27 september.

Maar liefst twee films op één avond in première! Allereerst 3 October….De film. Honderd jaar feest der feesten in beeld, door Filmclub LVSL. En als tweede Sporen van Drie Oktober. De verborgen geschiedenis achter het bekende feest. De onbekende geschiedenis achter het bekende feest, door Kleef & Koop, in samenwerking met archeoloog en journalist Ruurd Kok. Gratis toegankelijk.

Programma:

  • 21.00 uur: ’3 October….De film’: honderd jaar feest der feesten in beeld
  • 22.00 uur: ‘Sporen van Drie Oktober’. De onbekende geschiedenis achter het bekende feest

21.00 uur: ’3 October….De film’: honderd jaar feest der feesten in beeld

Steeds weer nieuwe generaties vieren feest, in een oude, sterke traditie. Dit toont ’3 October. De film’, die is samengesteld uit honderd jaar opnamen van ’het feest der feesten’.

Filmclub LVSL heeft deze beelden in verschillende archieven opgespoord. Niet eerder zijn ze samen te zien geweest, in een documentaire die is gemaakt ter gelegenheid van 450 jaar Leidens Ontzet.

Het oudste gevonden bewegende beeld stamt uit het jaar 1923. Bij de Waag is het uitdelen van haring en witte brood op ’stomme film’ te zien. Een jaar later volgen opnamen met geluid, van het Polygoon Filmjournaal, wanneer koningin Wilhelmina haar opwachting maakt om 350 jaar Leidens Ontzet mee te vieren.

Films uit de jaren-30 laten zien dat de viering van ’3 October’ toen nog een ernstig karakter had, vooral bij de Koraalzang. Geoefende zangkoren deden serieus hun best zuiver te zingen. De uitbundige vrolijkheid van nu zou nog decennia op zich laten wachten.

’3 October. De film’ volgt het ijzeren ritme van de programma-onderdelen, die elkaar – jaar in, jaar uit – opvolgen. Van de Taptoe en kermis aan de vooravond van de feestdag, tot en met de Grote Optocht en het vuurwerk op 3 oktober. Sommige tradities zijn voorbij, zoals de militaire parade in de Breestraat, waaraan begin jaren-70 een einde kwam. Andere kregen hun plek en zijn niet meer weg te denken, zoals de Minikoraal, met duizenden zingende schoolkinderen.

Aan deze historische ‘rolprent’ gaat een korte voorfilm vooraf, waarin een vijftal Leidenaren vertelt wat het Leidse feest voor hen bijzonder maakt. Rosa Ong (10), lid van rugbyclub DIOK, vertelt dat ze al sinds haar derde jaar meedoet aan de Taptoe. Tjeerd Haasbroek (63), jarenlang tambour-maître van K&G, deelt zijn herinneringen aan talloze muzikale optredens. Elly van der Geest (75) slaat geen programma-onderdeel over, in vast gezelschap van haar man, zus en zwager. Fred Pelt (92) denkt terug aan hoe het feest werd gevierd in de jaren-30 van de vorige eeuw.

 

22.00 uur: ‘Sporen van Drie Oktober’. De onbekende geschiedenis achter het bekende feest.

Jaarlijks wordt in Leiden uitbundig gevierd dat op 3 oktober 1574 een einde kwam aan de Spaanse belegering. De strijd om de stad had nog jarenlang grote gevolgen voor het omringende platteland. Wat herinnert er na 450 jaar aan beleg en ontzet van Leiden? Wat is het verhaal achter de sporen en hoe wordt het verhaal op andere manieren levend gehouden?

Vier samen met ons de bevrijding van Leiden in een unieke documentaire, waarin we de sporen van het Leidens Ontzet uit 1574 onthullen. Maak kennis met de tastbare sporen en herkenbare plekken die herinneren aan de belegering en ontzet van Leiden.

De documentaire (50 min) doet verslag van de zoektocht naar tastbare sporen, historische locaties en gedenktekens in Leiden en de (verre) omgeving.

Niet eerder zijn de verschillende sporen en plekken in beeld gebracht. De documentaire toont de kijker niet alleen de verhalen achter deze sporen en plekken, maar laat ook de actuele betekenis zien van deze plekken in een sterk veranderde omgeving. ‘Sporen van Drie Oktober’ biedt daarmee een nieuw verhaal met een nieuw perspectief.

De documentaire is gemaakt door Kleef & Koop, in samenwerking met archeoloog en journalist Ruurd Kok. Zij maakten in 2023 samen de lovend ontvangen documentaire Het Verdwenen Vliegveld: Sporen van de Tweede Wereldoorlog, die zijn bioscooppremière beleefde tijdens het LiFF 2023.

‘Sporen van Drie Oktober. De verborgen geschiedenis achter het bekende feest’ is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds en Universiteit Leiden.