Symposium Leidschrift 450 jaar Leidens Ontzet
Een oud verhaal steeds opnieuw bekeken
Het wetenschappelijk historisch tijdschrift Leidschrift organiseert een gratis toegankelijk symposium over 450 jaar Leidens Ontzet.
De auteurs van het nieuwste nummer werpen tijdens dit symposium een verfrissende blik op het dominante herinneringsverhaal.
Het nieuwste nummer van Leidschrift draagt de titel ‘Handelingen en Herdenkingen, 450 jaar Leidens Ontzet’.
Over de sprekers:
- Daniëlle van Goethem is medewerker collectiebeheer bij Museum de Lakenhal. In haar artikel gaat zij terug naar 1823, toen een studenteninitiatief ter behoud van de traditionele 3 Oktoberviering een religieus en politiek protest tegen het stadsbestuur aantekende.
- Raymond Fagel is docent Algemene Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zijn bijdrage is een contemporaine historiografie van de jaarlijkse 3 Oktoberlezing, waarin de balans tussen de historische gebeurtenissen uit de zestiende eeuw en de daaruit volgende herinneringscultuur centraal staat.
- Ariadne Schmidt is bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de stadscultuur in het bijzonder van Leiden op de Magdalena Moonsleerstoel, en Universitair Hoofddocent Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Samen met Kayle Overkleeft, masterstudent Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, schreef zij een artikel over 3 oktober als ‘wereldfeest’ en de viering daarvan in het buitenland.
- Olga van Marion doceert Nederlandse literatuur en cultuur van de Vroegmoderne Tijd bij onderzoeksschool LUCAS van de Universiteit Leiden. In haar bijdrage vraagt zij zich af of de tekst uit een Leids liederenboekje fungeerde als daadwerkelijke stadsopera over het Beleg van Leiden.
Het stageteam ‘Sporen van Drie Oktober’ wordt gevormd door Geschiedenisstudenten Alexander Nuijten en Marieke Nolten en Archeologiestudenten Lisoula Feenstra en Kim Taal. In hun interdisciplinaire bijdrage reflecteren zij op de archeologische en historische bronnen over de eerste maanden van het beleg van Leiden en hun relatie tot verschillende herkenningspunten in de stad.
De avond wordt ingeleid door Ariela Netiv, die ook de discussie leidt. Na het symposium is er tijd voor een borrel, verdere gesprekken en een praatje met alle auteurs.
Leidschrift is verkrijgbaar via: https://lup.nl/leidschrift-24-2-juni-2024
Leidschrift is verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. De redactie wordt gevormd door een groep gemotiveerde geschiedenisstudenten.
Meer informatie zie www.leidschrift.nl