Hutspot

2 oktober

date_range 2 oktober

access_time15:30 tot 19:30

placeVerschillende ophaalpunten

editVergeet je niet in te schrijven

Wie kent niet de legende van Cornelis Joppes en de ketel hutspot die de vluchtende Spanjaarden hadden achtergelaten bij de schans Lammen? Hutspot is een ontzettend belangrijk onderdeel van Leidens Ontzet. Dit jaar gaat het dan ook door, al is het aangepast.

Hutspot
Tijdens het Leidens Ontzet smaakt de hutspot altijd op zijn best!

De inschrijving is inmiddels gesloten. 

Net als altijd wordt de hutspotmaaltijd mede mogelijk gemaakt door ondernemers uit Leiden en omgeving, verenigd in het 3 October Gilde. Op je ticket staat waar en op welk tijdstip je maaltijd kan worden opgehaald. 


Coronamaatregelen
De 3 October Vereeniging houdt zich aan de maatregelen om het coronavirus in te dammen. Dat betekent dat we verwachten dat je thuis blijft wanneer je corona-achtige verschijnselen hebt. Bij het afhalen is het dragen van een mondkapje verplicht, ook in de rij.  • Hutspot
  • Hutspot
  • Hutspot
  • Hutspot
  • Hutspot
  • Hutspot
  • Hutspot
  • Hutspot
  • Hutspot
Cornelis Joppensz, de ketel en de hutspot

Welke Leidenaar kent niet het verhaal van de weesjongen Cornelis Joppensz? Hij sloop in de de vroege morgen van 3 oktober 1574 de stad uit en vond bij de schans Lammen een ketel met hutspot. Hoewel velen dit verhaal voor waar aannemen – er staat zelfs een standbeeld van Cornelis met de hutspot bij station Lammenschans – werd de pot niet door de weesjongen gevonden en meegenomen, maar door Gijsbert Cornelisz Schaek. Ook was de inhoud niet wat we nu hutspot noemen, een stamppot van aardappels, peen en ui. Hoe dan ook, de legende van Cornelis Joppensz heeft ervoor gezorgd dat bijna iedere Leidenaar elk jaar rond 3 oktober hutspot eet.

Lees verder over de historie
Cornelis Joppensz, de ketel en de hutspot
In Museum de Lakenhal staat de hutspotketel die symbool werd van het overleven van de hongersnood, veroorzaakt door de Spanjaarden.

Hutspot wordt mogelijk gemaakt door de Commissie Haring & Wittebrood

Ruim duizenden hutspotmaaltijden, haringen en geusjes (wittebroden). Ga er maar aan staan! De commissie Haring & Wittebrood en Hutspot zorgt ervoor dat leden van de 3 October Vereeniging dit jaar weer kunnen genieten van gratis hutspot, haring en wittebrood.

Lees verder over de commissie en de 3 October Vereeniging
Naar het programma