Hutspot

2 October

date_range 2 October

access_time17:00 tot 18:30

placeHooglandse kerkgracht (kaart)

editVergeet je niet in te schrijven

De lekkerste hutspot eet je op 2 oktober met vrienden en bekenden op de sfeervolle Hooglandse Kerkgracht. Vergeet je niet in te schrijven!

Hutspot
Eet je gezellig mee?

Bijna elke Leidenaar eet rond 3 oktober wel een keer hutspot: thuis, op school en zelfs op sportverenigingen ruikt het rond deze tijd naar peen en ui. Maar de lekkerste hutspot eet je op 2 oktober met vrienden en (on)bekenden op de sfeervolle Hooglandse Kerkgracht. 

Daar serveert de 3 October Vereeniging speciaal voor haar leden de Grote Hutspotmaaltijd. Voor steeds meer leden - vorig jaar waren dat er ruim 6.800 - is het een vaste traditie geworden om hier een bodempje te leggen voordat het feest losbarst. 

 • Moet ik me inschrijven voor de hutspotmaaltijd? add

  Ja, schrijf je vooraf in voor de hutspotmaaltijd (verplicht!). Alleen leden van de 3 October Vereeniging kunnen deelnemen aan de hutspotmaaltijd. Vanaf minimaal € 7,50 per jaar (dit is nog geen 15 eurocent per week) ben je al lid van de 3 October Vereeniging.

 • Is de hutspotmaaltijd gratis of moet ik bijbetalen? add

  De hutspot is gratis voor leden van de Vereeniging.
  Per lidmaatschap ontvang je twee hutspotbonnen en vier voor een gezinslidmaatschap. Vergeet je niet in te schrijven!

Kijk voor meer antwoorden op de contactpagina
 • Hutspot
 • Hutspot
 • Hutspot
 • Hutspot
 • Hutspot
 • Hutspot
 • Hutspot
 • Hutspot
 • Hutspot
Cornelis Joppensz, de ketel en de hutspot

Welke Leidenaar kent niet het verhaal van de weesjongen Cornelis Joppensz? Hij sloop in de de vroege morgen van 3 oktober 1574 de stad uit en vond bij de schans Lammen een ketel met hutspot. Hoewel velen dit verhaal voor waar aannemen – er staat zelfs een standbeeld van Cornelis met de hutspot bij station Lammenschans – werd de pot niet door de weesjongen gevonden en meegenomen, maar door Gijsbert Cornelisz Schaek. Ook was de inhoud niet wat we nu hutspot noemen, een stamppot van aardappels, peen en ui. Hoe dan ook, de legende van Cornelis Joppensz heeft ervoor gezorgd dat bijna iedere Leidenaar elk jaar rond 3 oktober hutspot eet.

Lees verder over de historie
Cornelis Joppensz, de ketel en de hutspot
In Museum de Lakenhal staat de hutspotketel die symbool werd van het overleven van de hongersnood, veroorzaakt door de Spanjaarden.

Hutspot wordt mogelijk gemaakt door de Commissie Haring & Wittebrood

De Commissie Haring & Wittebrood en Hutspot zorgt - en de naam zegt het al - ervoor dat alle Leidenaars ieder jaar weer kunnen genieten van gratis hutspot, haring en wittebrood. Want denk je aan haring, wittebrood en hutspot, dan denk je aan Leidens Ontzet! In de Waag delen de leden en partners van de Commissie in de vroege morgen van 3 oktober ruim 32.000 haringen en zo’n 8.500 Geusjes (wittebrood) uit. Leidenaars staan er graag voor in de rij, de eersten vaak al om 5 uur! Van iets recenter datum, maar inmiddels ook een zeer geliefde traditie, is de gratis Hutspotmaaltijd op 2 oktober voor leden van de Vereeniging.

Lees verder over de commissie en de 3 October Vereeniging
Hutspot vindt plaats bij Hooglandse kerkgrachtfile_download Gehele plattegrond en programma (PDF)
Naar het programma