Hutspot

2 oktober

date_range 2 oktober

access_time17:00 tot 18:30

placeHooglandse kerkgracht (kaart)

editVergeet je niet in te schrijven

De lekkerste hutspot eet je op 2 oktober met vrienden en bekenden op de sfeervolle Hooglandse Kerkgracht.

Hutspot
Eet je gezellig mee?

Bijna elke Leidenaar eet rond 3 oktober wel een keer hutspot: thuis, op school en zelfs op sportverenigingen ruikt het rond deze tijd naar peen en ui. 


Maar de lekkerste hutspot eet je op 2 oktober met vrienden en (on)bekenden op de sfeervolle Hooglandse Kerkgracht. Daar serveren we speciaal voor onze leden de Grote Hutspotmaaltijd. 


De Grote Hutspotmaaltijd is wederom financieel geadopteerd door het 3 October Gilde, waardoor de kas van de 3 October Vereeniging in belangrijke mate wordt ontzien.


Let op: elk lid krijgt vanaf dit jaar één hutspotmaaltijd. Dit jaar krijg je voor het eerst de maaltijd op een duurzaam bordje met bestek en je drankje wordt geschonken in eco-glas dat je in de hele stad kunt inwisselen.  


 


 • Moet ik me inschrijven voor de hutspotmaaltijd? add

  Ja, schrijf je vooraf in voor de hutspotmaaltijd. Alleen leden van de 3 October Vereeniging met een hutspotkaartje kunnen deelnemen aan de hutspotmaaltijd. Vanaf minimaal € 7,50 per jaar (dit is nog geen 15 eurocent per week) ben je al lid van de 3 October Vereeniging.

 • Is de hutspotmaaltijd gratis of moet ik bijbetalen? add

  De hutspot is gratis voor leden van de Vereeniging.
  Per lidmaatschap ontvang je één hutspotbon, als je duolid bent krijg je er twee en vier voor een gezinslidmaatschap. Vergeet je niet in te schrijven!

Kijk voor meer antwoorden op de contactpagina
 • Hutspot
 • Hutspot
 • Hutspot
 • Hutspot
 • Hutspot
 • Hutspot
 • Hutspot
 • Hutspot
 • Hutspot
Cornelis Joppensz, de ketel en de hutspot

Welke Leidenaar kent niet het verhaal van de weesjongen Cornelis Joppensz? Hij sloop in de de vroege morgen van 3 oktober 1574 de stad uit en vond bij de schans Lammen een ketel met hutspot. Hoewel velen dit verhaal voor waar aannemen – er staat zelfs een standbeeld van Cornelis met de hutspot bij station Lammenschans – werd de pot niet door de weesjongen gevonden en meegenomen, maar door Gijsbert Cornelisz Schaek. Ook was de inhoud niet wat we nu hutspot noemen, een stamppot van aardappels, peen en ui. Hoe dan ook, de legende van Cornelis Joppensz heeft ervoor gezorgd dat bijna iedere Leidenaar elk jaar rond 3 oktober hutspot eet.

Lees verder over de historie
Cornelis Joppensz, de ketel en de hutspot
In Museum de Lakenhal staat de hutspotketel die symbool werd van het overleven van de hongersnood, veroorzaakt door de Spanjaarden.

Hutspot wordt mogelijk gemaakt door de Commissie Haring & Wittebrood

Ruim 6.500 hutspotmaaltijden, 32.000 haringen en 8.500 geusjes (wittebroden). Ga er maar aan staan! De commissie Haring & Wittebrood en Hutspot zorgt ervoor dat alle Leidenaren ieder jaar weer kunnen genieten van gratis hutspot, haring en wittebrood.

Lees verder over de commissie en de 3 October Vereeniging
Hutspot vindt plaats bij Hooglandse kerkgrachtfile_download Gehele plattegrond en programma (PDF)
Naar het programma