3 October 450 Jaar special

450 jaar 3 October wordt gevierd met alle Leidenaren en regiogenoten

450 jaar 3 October wordt gevierd met alle Leidenaren en regiogenoten
24
mei. 2024
In het jubileumjaar, dat volledig in het teken staat van ‘450 jaar 3 October’, wordt uitgepakt met een XL programma met vertrouwde en nieuwe onderdelen. Voor de nieuwe onderdelen werkt de 3 October Vereeniging samen met een keur aan Leidse organisaties en ook de omliggende gemeenten zijn uitgenodigd om mee te doen. Dat werd vanavond bekendgemaakt tijdens de Algemene ledenvergadering van de 3 October Vereeniging.

Zo is er in Museum De Lakenhal de tentoonstelling Leiden viert feest: 450 jaar Optochten, maakt filmclub LVSL een documentaire van 100 jaar beeldmateriaal van Leidens Ontzet en de Historische Vereeniging Oud Leiden brengt de voorstelling ‘Beleg’ op de planken in de Leidse Schouwburg. De repetities van de musical van de 3 October Vereeniging De Nieuwe Geuzen zijn inmiddels van start en alle rollen zijn vervuld. Ook werd bekendgemaakt dat de Leidse illustrator Anna June de tekeningen maakt voor het bijbehorende boek. 

Regio betrekken
Ook de regio doet mee: vanaf 14 september kan men in een interactieve fietstocht Leiden en de regio verkennen en de geschiedenis van Leidens Ontzet beleven. In Voorschoten wordt een historische musical op poten gezet en een tentoonstelling te zien zijn in het Museum Voorschoten. Door een bijlage van het Leids Nieuwsblad uit te brengen over het ontzet wil de 3 October Vereeniging iedereen enthousiasmeren om mee te vieren en herdenken.  

Grote Optocht: Leidse streken
Een ander hoogtepunt tijdens de 3 oktoberviering wordt de Grote Optocht. Dit jubileumjaar draagt de Optocht de titel ‘Leidse streken’. Bezoekers staan oog in oog met het verleden, het heden en de toekomst wanneer praalwagens, muziek en acts door de stad trekken. Wat te denken van Leidens bekendste crimineel ‘Goeie Mie’, penseelstreken, de Leidse ommelanden en streekproducten. Samen maken zij een bonte stoet. Het historische karakter van de Grote Optocht van 2024 wordt dit jaar groter en spectaculairder dan ooit. Er doen verschillende maatschappelijke partners mee, zoals de Universiteit Leiden, Museum De Lakenhal en Naturalis. Honderden vrijwilligers en figuranten maken de optocht ieder jaar mogelijk. 

Benoemingen
Oud-burgemeester Henri Lenferink is tijdens de ALV benoemd tot erelid, vanwege zijn grote verdiensten voor de viering en herdenking van Leidens Ontzet. Tijdens de ALV werd ook een aantal nieuwe bestuursleden benoemd. Marieke de Kok wordt voorzitter van de commissie Optocht & Taptoe en ook vice-voorzitter van die commissie Lara Ummels werd officieel benoemd. Jan Willem Proper is benoemd als nieuwe vice-voorzitter van de commissie Evenementen. Daarnaast werden 22 nieuwe commissarissen benoemd. Zij kregen de rood-witte kokarde op hun pak gespeld. De vrijwilligers van de 3 October Vereeniging zetten alle zeilen bij om voor iedereen een grootse jubileumviering neer te zetten.