Haringborrel

19
september
date_range 19 september
access_time 16:30 tot 21:30
place Sociëteit Minerva, Breestraat 50
Minerva nodigt je uit voor een Haringborrel op hun sociëteit

De viering van Leidens Ontzet, door Minerva gered

Vorig jaar was het 200 jaar geleden dat Minerva de viering van Leidens Ontzet redde. Ter gelegenheid hiervan starte Minerva een nieuwe traditie: een heuse Haringborrel.

Vanaf 1574 vierde de Leidse bevolking op 3 oktober Leidens Ontzet. Tót 1823, toen besloot het stadsbestuur de viering niet op 3 oktober plaats te laten vinden. De Leidse studenten wilden deze dag echter niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Er werd besloten de organisatie van het feest zelf ter hand te nemen, ondanks tegenwerking van hogerhand. Voor Sociëteit Minerva – toen gehuisvest in de Twee Kolommen op Breestraat 121 – werd haring en wittebrood uitgedeeld en ‘s avonds waren Minerva en de studentenkamers in de stad feestelijk verlicht met kaarsen en olielampen. Dit geslaagde feest is ook de jaren erna herhaald.

Op initiatief van het Leids Studenten Corps werd op 13 mei 1886 de 3 October Vereeniging opgericht. Sindsdien is de Vereeniging verantwoordelijk voor de organisatie van het feest.

In 2023 vierden we dat Minerva 200 jaar geleden de viering redde. Minerva organiseert daarom na de Inschrijving van Haring & Wittebrood bij de Waag, een heuse Haringborrel. Op vertoon van de Haring & Wittebrood-bon die je ontvangt bij de inschrijving bij De Waag, ben je van 16.30 tot 21.30 uur welkom op Minerva, Breestraat 50, voor een gratis consumptie en haring. We blikken dan terug op de gebeurtenissen van 1823 om te vieren dat de Leidse student en de 3 oktoberviering al zo lang verbonden zijn.

Dit evenement wordt georganiseerd door: Leidse Studenten Vereniging Minerva