Hoewel niet geboren en getogen in Leiden, had Laila een warm hart voor onze stad, haar rijke geschiedenis en herinneringscultuur. Ze was oprecht gefascineerd door de traditionele onderdelen van het Leidens Ontzet, met een bijzondere waardering voor de liedcultuur rondom de viering.
Vanaf haar allereerste dag in onze vereniging zette ze zich onvermoeibaar in om diversiteit en inclusiviteit te bevorderen. Ze stimuleerde actief de betrokkenheid van Leidenaars met verschillende achtergronden en was niet bang om bestaande patronen en tradities ter discussie te stellen, altijd met respect en empathie.
Een van haar meest tastbare bijdragen is de herziene koraalbundel, een project waarin zij vanaf haar aantreden als commissaris met grote toewijding dook. Haar kritische en frisse blik heeft geleid tot waardevolle annotaties en verduidelijkingen, zoals bij het woord ‘geus’, waarmee ze de bundel toegankelijker en rijker maakte voor alle Leidenaars. Ook hield zij oog voor mogelijke gevoeligheden rondom historische figuren, zoals het heldenlied over WIC-kapitein Piet Hein, en voorzag zij deze liederen van uitgebreide toelichtingen.
Op haar initiatief werd het prachtige lied ‘Op Jonkvrouwe Magdalena Moons, Leydens behoederesse’ opgenomen, gebaseerd op een gedicht van Willem Bilderdijk, muzikaal vormgegeven door Emma Brown. Het onderstreept Laila’s voortdurende inzet om zowel Leidse dichters als de actieve rol van vrouwen in het Leidens Ontzet zichtbaar te maken.
Laila was een uniek mens: integer, genuanceerd en onvermoeibaar vriendelijk. Haar vermogen om ook in tijden van kritiek en onbegrip kalm en respectvol te blijven, maakte haar geliefd en gewaardeerd.
De 3 October Vereeniging koestert de herinnering aan Laila al-Zwaini, haar inzet en haar passie, en dankt haar voor alles wat ze voor onze vereniging en onze stad heeft betekend.