De 3 October-wijn 2024 is bekend

De 3 October-wijn 2024 is bekend
02
sep. 2024
In Leiden is 1x nieuw, 2x bijna een traditie en 3x gewoon al een traditie. Zo ook met de verkiezing van de 3 October-wijn van het jaar 😊

In 2022 was het nog een klein gezelschap, zondagavond 1 september waren er 58 ‘keurmeesters’ die kritisch proefden welke wijn het beste paste bij de hutspot.

Met 30 graden, proeven, nog eens proeven en dan kiezen
Met 30 graden op de thermometer smaakte de hutspot nog verrassend goed. Maar dat kan je aan restaurant Vooraf en Toe wel toevertrouwen.

Eerst werd iedere wijn geproefd (geroken en bekeken) zonder er iets bij te eten. Daarna werden dezelfde wijnen geproefd maar dan met de hutspot. Eerst alleen de hutspot en dan ook met de klapstuk. Er waren ook keurmeesters die een vegetarische hutspot erbij hadden.

En uiteraard werd er blind geproefd: niet duidelijk was welke wijn in welke fles zat. Wel was duidelijk dat het Spaanse wijn was. De Spaanse soldaten mochten wel de hutspot hebben achtergelaten, maar de flessen wijn namen ze natuurlijk weer mee terug, en dat zal toch echt wel Spaanse wijn zijn geweest.

De winnaar
De drie soorten wijn bleken goed aan elkaar gewaagd. Bij het tellen van de stemmen waren er niet zo veel stemmen verschil. Toch bleek er een overduidelijke winnaar: The Old Brick Factory met 138 punten. Een syrah uit 2020 van Bodegas Piqueras Almansa uit La Mancha (u weet wel, die streek van Don Quichot).

Proefnotitie
Diep robijnrode wijn met een intense geur van zwarte bes, braam, pruim, kruidnagel en eiken. De smaak is krachtig en vol met zondoorstoofd fruit, soepele tannines en milde zuren. Tonen van karamel en laurier in de stevige afdronk.

Te koop & dubbel pret
De wijn is vanaf nu te koop bij La Bordelaise (Nieuwe Rijn 36), Noordman Wijnwinkel (Haagweg 77) als online.
En kopen is dubbel pret, want van iedere verkochte fles wijn, schenkt La Bordelaise/Noordman een bedrag aan de 3 October Vereeniging waarmee we het Feest der Feesten nog Feestelijker maken!

 

Foto’s m.u.v. bord hutspot: Emile van Aelst