Erfgoed Van der Werf bewaard dankzij zijn familie

Erfgoed Van der Werf bewaard dankzij zijn familie
02
okt. 2018
Burgemeester Van der Werf staat niet alleen prominent op zijn sokkel in het naar hem vernoemde park. Door de eeuwen heen zijn ter nagedachtenis aan onze heldhaftige burgemeester heel wat kunstwerken gemaakt. Tijdens de Historische lezing vertelde hoogleraar kunstgeschiedenis Frans Grijzenhout daarover en hoe het komt dat zoveel van die kunstwerken bewaard zijn gebleven.

Het Ontzet van Leiden was een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Tachtigjarige oorlog. Al in de 17e eeuw werd het Ontzet en de grote rol die Van der Werf daarin speelde, in kunstwerken verbeeld. De familie Van der Werf en nazaten zorgden ervoor dat we nog zoveel kunstwerken hebben. 

Familie

De familie gaf ook opdracht tot kunstwerken. Zo liet Clara, de dochter van Van der Werf, in 1624 Joris van Schooten een schilderij maken over de dramatische situatie tijdens de hongersnood. Compleet met Van der Werf die zijn hemd openscheurt, de zieltogende stedenmaagd, huilende kinderen, begrafenissen, en de slachting van honden en katten. In 1661 lieten Van der Werf´s drie kleinzoons in de Hooglandse kerk het epitaaf over Van der Werf plaatsen.

Bewaard gebleven 

Uit onderzoek van de testamenten van Clara en de familie van Assendelft waarin ze trouwde, blijkt dat de familie generatie op generatie ervoor zorgde dat kunstwerken en objecten over Van der Werf bij elkaar bleven. Tot in de 19e eeuw, toen de mannelijke lijn van de familie uitstierf en een nicht de kunstwerken aan de stad gaf. Vanaf volgend jaar zijn ze in volle glorie weer te zien in de hernieuwde Lakenhal.

Boekje 

De tekst van de lezing is uitgegeven door Primavera Pers en kost 10 euro. Deze publicatie en de boekjes van voorgaande jaren zijn verkrijgbaar bij het Servicepunt en te bestellen via het secretariaat van de 3 October Vereeniging.