Herdenkingsdienst

3
oktober
date_range 3 oktober
access_time 10:00 tot 11:30
place Pieterskerk
We herdenken onze vrijheid, herkregen door Leidens Ontzet. Met elk jaar een bijzondere gastspreker en muziek.

Het oudste onderdeel van de viering

Nadat Leiden in 1574 door de Geuzen van Boisot was bevrijd, stroomde de Pieterskerk vol en werd er spontaan een dankdienst gehouden. Tot op de dag van vandaag houden wij die traditie in ere. Dit jaar wordt de dienst voorgegaan door Ds. David van Veen.

Leidens Ontzet in een Gouds raam
Wist je dat in Gouda het Leids Ontzet in een glas-in-loodraam afgebeeld staat? De stad Delft schonk in 1602 het 22 meter hoge kerkraam in de Sint-Jan, nadat deze protestants geworden was. Op het raam zie je de geuzenvloot van bovenaf, met op de voorgrond een tevreden Willem van Oranje en de burgemeester van Delft. Later schonk ook Leiden een van de ‘Goudse Glazen’; hierop is de belegering van Samaria afgebeeld.

Ds. David van Veen, predikant in Gouda, zal meer vertellen over dit stuk Leidse geschiedenis in zijn stad. Verder werken mee: het Leidse Collegium Musicum, de Marinierskapel & organist Jan Verschuren. Ook dit jaar tolkt Sebastiaan Boogaard de dienst voor doven en slechthorenden.

Glas-in-loodraam no. 25 in de Sint Janskerk in Gouda: “Het Ontzet van Leiden”, door Dirck Janz. Verheyden en Dirck Reiniersz. van der Dou, 1601

 

Collecte
Ieder jaar wordt aan de uitgang van de kerk een collecte gehouden ten bate van het door de 3 October Vereeniging ingestelde fonds tot instandhouding van de Pieterskerk en de zich daarin bevindende historische collectie.

Digitaal doneren is mogelijk met behulp van onderstaande ING-betaallinks (het gekozen bedrag kan nog zelf aangepast worden):

Voor iedereen
Leidens Ontzet is een groots volksfeest waar iedereen aan mee kan doen. De 3 October Vereeniging vindt het belangrijk dat Leidens Ontzet stadsbreed gevierd en herdacht wordt. Om die reden zoekt de 3 October Vereeniging in de programmering voortdurend naar aansluiting bij de inwoners van onze stad. Het succesvolle Pieter van der Werffestival voor middelbare scholieren en de veganistische en halal hutspotmaaltijd zijn hier recente voorbeelden van. In het verlengde hiervan wil de 3 October Vereeniging de Herdenkingsdienst toegankelijker maken voor doven en slechthorenden door de aanwezigheid van een gebarentolk.

Gereserveerde plaatsen
De Herdenkingsdienst vindt plaats op 3 oktober van 10.00 – 11.30 uur en is vrij toegankelijk. Reserveren is niet mogelijk. De 3 October Vereeniging adviseert om op tijd te komen want vol = vol.

Voor dove en slechthorende mensen houdt de 3 October Vereeniging wél stoelen vrij van 09:30 tot 09:45. Ben je erbij? We nodigen je van harte uit om je te melden bij de commissarissen van de 3 October Vereeniging bij de ingang van de Pieterskerk. Zij zullen je een plaats toewijzen.

De Herdenkingsdienst is ook live te volgen via Sleutelstad/Unity
De Pleintaptoe, Minikoraal, Taptoe, Herdenkingsdienst en Grote Optocht zijn dit jaar ook live te volgen op televisie en internet. Op de zenders en websites van Sleutelstad en Unity wordt de gehele Herdenkingsdienst uitgezonden.

  • Sleutelstad: in Leiden en omgeving op kanaal 46 van Ziggo, kanaal 866 van T-Mobile en kanaal 1421 van KPN. Op internet via https://sleutelstad.nl/tv/
  • Unity: in Leiden en omgeving op kanaal 40 van Ziggo, kanaal 820 van T-Mobile en kanaal 1412 van KPN. Op internet ook via https://sleutelstad.nl/tv/

Deze live-uitzendingen worden mede mogelijk gemaakt door een gulle bijdrage van Stichting de Carolusgulden. Stichting De Carolusgulden richt zich op het financieel ondersteunen van projecten en het subsidiëren van activiteiten en initiatieven, die het zelfstandig wonen en welzijn van ouderen in Leiden en omgeving én in landen in ontwikkeling beogen.

Kan ik de Herdenkingsdienst bijwonen?

De Herdenkingsdienst is vrij toegankelijk. Reserveren is niet mogelijk. Wij adviseren om op tijd te komen want vol = vol.
Voor doven en slechthorende mensen houdt de 3 October Vereeniging wél stoelen vrij van 09:30 tot 09:45. Bent je erbij? Meld je bij de commissarissen van de 3 October Vereeniging bij de ingang van de Pieterskerk. Zij zullen je een plaats toewijzen.

De Herdenkingsdienst: zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog

Het oudste onderdeel van Leidens Ontzet is de Herdenkingsdienst, die als dankdienst al in 1574 gehouden. Voor zover bekend, is er sindsdien geen jaar voorbijgegaan zonder deze dienst. Dat zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog de Herdenkingsdienst doorging, kunt u zien in bijgaande afbeelding. De tekst die toentertijd is uitgesproken door dominee Kelder, is gewaagd te noemen: "Maar vrijheid en onafhankelijkheid, de ontworsteling aan tyrannie en vreemde overheersching, de vastberaden en koppige tegenstand tegen alles, wat een volk en een stad wil knechten, zelfs met de meest schoonschijnende beloften en met de meest redelijk denkbare aanbiedingen, dat alles is om geen geld te koop".

Lees verder over de historie

De Herdenkingsdienst: zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog

Herdenkingsdienst wordt mogelijk gemaakt door de Commissie Herdenking

Historische lezing, minikoraal, koraalzang en herdenkingsdienst: Leidenaren houden van geschiedenis en tradities en het is dan ook niet verwonderlijk dat de activiteiten die door de Commissie Herdenking georganiseerd worden ook na na ruim 400 jaar nog steeds goed bezocht worden.

Lees verder over de commissie en de 3 October Vereeniging

Commissielid Ivo Klap
Ivo Klap (I. M.)
Commissielid Anne-Fleur Filemon
Anne-Fleur Filemon (A-F)
Commissielid Christel Schollaardt
Christel Schollaardt (C.)
Commissielid Josine Heijnen
Josine Heijnen (E.J.)
Commissielid Tjerk Trippenzee
Tjerk Trippenzee (T.)
Commissielid Egbert Koops
Egbert Koops (E.)
Commissielid Douwe van Houte
Douwe van Houte (D.)
Commissielid Demi Visser
Demi Visser (D.)
Commissielid Annette Los
Annette Los (J.P.)
Commissielid Kutsal Yeşilkağit
Kutsal Yeşilkağit (A.K.)
Commissielid Caroline Vink
Caroline Vink (C)