3 October 450 Jaar special

Brandweer Leiden wint Praalwagenontwerpwedstrijd

Brandweer Leiden wint Praalwagenontwerpwedstrijd
11
mei. 2018
De Beroepsbrandweer van Leiden werd tijdens de ALV uitgeroepen tot de winnaar van de Praalwagenontwerpwedstrijd. Hun ontwerp doet mee in de Grote Optocht 2018. Omdat de Leidse brandweer dit jaar 75 jaar bestaat, grijpen zij de gelegenheid aan om dat bij een breed Leids publiek bekend te maken.

Dat doen ze aan de hand van het beroemde verhaal over de stadhuisbrand. Toen het stadhuis op 12 februari 1929 in lichterlaaie stond, deed de  brandweer bij een temperatuur van -18 graden, haar best om het gebouw te redden. De foto van de brandweermannen met ijspegels onder de neus werd legendarisch. Het stadhuis veranderde tijdelijk in een ijspaleis, maar de inspanningen werden beloond. Vandaag de dag kan nog steeds genoten worden van de rijk geornamenteerde voorgevel uit 1574.

In hun ontwerp willen de brandweermannen het stadhuis weergeven met een driedimensionale voorstelling van de moedige brandweermannen. Een antieke brandspuit en ander historisch materiaal wordt in combinatie met moderne middelen in een transparante praalwagen geëxposeerd. De weeskinderen die destijds de spuit bedienden zullen worden gespeeld door de kinderen van het brandweerpersoneel. De Beroepsbrandweer heeft aangegeven de praalwagen in haar vrije- en wachturen op te willen bouwen.

In totaal werden zes ontwerpen ingestuurd voor de wedstrijd. Qua creativiteit en kwaliteit in het ontwerp doen de drie genomineerden bijna niet voor elkaar onder. Ook het thema Leve de Legende! bood alle deelnemers voldoende inspiratie voor hun ontwerp.

Andere ontwerpen 

Gemiva-SVG Groep stelt de Oostenrijkse architect Friedensreich Hundertwasser centraal in hun ontwerp. Het verbeeldt hun droom om in 2020 een nieuw, sprookjesachtig dagbestedingsgebouw van Hundertwasser te realiseren bij Swetterhage in Zoeterwoude-Dorp. Hier wonen, werken en recreëren ruim 300 mensen met een verstandelijke beperking. Het huidige dagbestedingsgebouw is hard aan vervanging toe. De maquette van het nieuwe gebouw is eind 2017 onthuld. Hundertwasser zette zich in voor architectuur die recht deed aan natuur en mens. Hij vond dat de natuur die weggenomen werd met een gebouw weer moest worden teruggegeven op het dak. Omdat hij in 2000 is overleden, zou het ontwerp voor het dagbestedingsgebouw wereldwijd waarschijnlijk één van zijn laatste gebouwen worden. 

Voor de tweede maal stuurde gelegenheidsgezelschap Team Rembrandt een inzending op. Volgend jaar, 2019, wordt weer een Rembrandt jaar. Dan is er o.a. een tentoonstelling over de jonge Rembrandt in de Lakenhal en op de plek waar Rembrandt “zijn kwast echt heeft ontdekt” komt een Experience Museum. Als er één Leidenaar nog altijd tot de verbeelding spreekt, dan is het Rembrandt van Rijn met zijn wereldberoemde schilderijen. Recent zijn de portretten van het echtpaar Marten en Oopjen, na zo’n 400 jaar in privébezit te zijn geweest, door het Rijksmuseum in Amsterdam en het Louvre in Parijs gekocht. Rembrandt kent Marten nog uit Leiden, omdat Marten hier gestudeerd heeft en op het Rapenburg gewoond heeft. In het praalwagenontwerp van Team Rembrandt komt dat allemaal terug. 

Ook Technolab, Franniez en de vereniging Magdalena Moons dienden ontwerpen in.