Grote Optocht

3 October

date_range 3 October

access_time13:00 tot 17:00

placebinnenstad Leiden (kaart)

Een bonte stoet van praalwagens, muziek, bijzondere acts uit binnen- en buitenland en heel veel Leidse figuranten: de Grote Optocht, altijd weer het wachten waard.

Grote Optocht
Steeds weer verrassend

Groots en meeslepend, zo willen we in Leiden onze Grote Optocht op 3 oktober graag zien. Voor het thema van dit jaar heeft de Optochtcommissie ter inspiratie gekeken naar optochten en parades uit heel Nederland en ver daarbuiten. Denk aan wagens vol bloemen en hossende boten, het carnaval van Venetië, Rio en zelfs Brabant, of aan de internationale parades met militairen en Disney-figuren. Maar grootser en meeslepender dan de Grote Optocht van Leiden vonden we het nergens. En daarom presenteren we u: Parade Royale! • Kan ik ook meelopen in de optocht? add

  Ja dat kan! De meeste figuranten zijn vrijwilligers die ontdekt hebben dat meelopen nog leuker is dan kijken naar de optocht. Kijk op deze pagina en doe mee!

 • Waar is de start van de optocht? add

  Op de Zoeterwoudsesingel ter hoogte van de Lorentzhof. Let op: de Fruinlaan en de Zoeterwoudsesingel vanaf de Hoge Rijndijk tot aan de Lorentzhof behoren niet tot de route.

Kijk voor meer antwoorden op de contactpagina
 • Grote Optocht
 • Grote Optocht
 • Grote Optocht
 • Grote Optocht
 • Grote Optocht
 • Grote Optocht
 • Grote Optocht
 • Grote Optocht
 • Grote Optocht
Meer dan 100 jaar optochten

Al sinds de oprichting van de 3 October Vereeniging was er ieder jaar - met uitzondering van de oorlogsjaren - een optocht. We kennen historische optochten zoals over de intocht van de geuzen (1887), of de intocht van Prins Maurits in Bergen op Zoom (1922) en reclame-optochten zoals in 1891, 1907, 1925, 1950 en 1965. Vaak wordt een actueel thema gekozen zoals Scheiden doet Leiden ter gelegenheid van het afscheid van burgemeester Goekoop in 1998 en Vivat Oranje ter herinnering aan het zilveren huwelijksfeest van Koningin Juliana en Prins Bernhard in 1962.

Lees verder over de historie
Meer dan 100 jaar optochten
Praalwagen in de optocht van 1904.

Grote Optocht wordt mogelijk gemaakt door de Commissie Optocht & Taptoe

De leden van de Commissie Optocht en Taptoe zijn verantwoordelijk voor de organisatie en invulling van de Taptoe en de Grote Optocht en bedenken het thema voor de gehele 3 oktoberviering. Al sinds de oprichting van de Vereeniging in 1886 zorgt de Commissie Optocht en Taptoe ieder jaar (met uitzondering van de oorlogsjaren) voor een afwisselende stoet door de straten van Leiden. Aan de vooravond van Leidens Ontzet, op 2 oktober ‘s avonds, presenteren Leidse verenigingen zich in de Taptoe. Deze start bij daglicht en eindigt in het donker. Daarom geven vele deelnemers op creatieve wijze invulling aan het taptoemotto: ‘een lint van licht door Leiden

Lees verder over de commissie en de 3 October Vereeniging
Grote Optocht vindt plaats bij binnenstad Leidenfile_download Gehele plattegrond en programma (PDF)
Naar het programma