Grote Optocht

3 oktober

date_range 3 oktober

access_time13:00 tot 15:00

placebinnenstad Leiden (kaart)

Een bonte stoet van praalwagens, muziek, bijzondere acts uit binnen- en buitenland en heel veel Leidse figuranten.

Grote Optocht
Steeds weer verrassend

De optocht start op de Zoeterwoudsesingel en gaat met de klok mee richting Lammenschansweg en Witte Singel, Noordeinde, Breestraat, Levendaal en eindigt op de Hoge Rijndijk ter hoogte van de Burggravenlaan.


De Grote Optocht is dit jaar tot stand gekomen met dank aan onze leveranciers: AJeTo, ALV Productions, Brandweer Hollands Midden (o.l.v. bouwmeester Edwin Haasbroek), Flower Parade Rijnsburg, Het Motorhuis Leiden, Hippisch Centrum de Delft, Hoppezak Kledingverhuur, Jacob van den Broek Koetsen, JP Zandbergen Rijnsburg, Juffermans Warmond, Koetserij Gouda, Magro Internationaal Organisatiebureau, Nieuwenburg Bloemen, Roze Draakjes Leiderdorp.


En met speciale dank aan: 3 October Gilde, Circus Miloco, Basisschool St. Joseph, Basisschool De Dukdalf, Medische Faculteit der Leidsche Studenten, Musicalgezelschap Otis, SSR Leiden, Bonaventura College Leiden, TEX & uitleg, Toneelvereniging Tot Ieders Genoegen, Universiteit Leiden, Van der Valk Hotel Leiden en uiteraard alle geweldige figuranten  • Kan ik ook meelopen in de optocht? add

  Ja dat kan! De meeste figuranten zijn vrijwilligers die ontdekt hebben dat meelopen nog leuker is dan kijken naar de optocht. Kijk op deze pagina en doe mee!

 • Waar is de start van de optocht? add

  Op de Zoeterwoudsesingel ter hoogte van de Lorentzhof. Let op: de Fruinlaan en de Zoeterwoudsesingel vanaf de Hoge Rijndijk tot aan de Lorentzhof behoren niet tot de route.

Kijk voor meer antwoorden op de contactpagina
 • Grote Optocht
 • Grote Optocht
 • Grote Optocht
 • Grote Optocht
 • Grote Optocht
 • Grote Optocht
 • Grote Optocht
 • Grote Optocht
 • Grote Optocht
Meer dan 100 jaar optochten

Al sinds de oprichting van de 3 October Vereeniging was er ieder jaar - met uitzondering van de oorlogsjaren - een optocht. We kennen historische optochten zoals over de intocht van de geuzen (1887), of de intocht van Prins Maurits in Bergen op Zoom (1922) en reclame-optochten zoals in 1891, 1907, 1925, 1950 en 1965. Vaak wordt een actueel thema gekozen zoals Scheiden doet Leiden ter gelegenheid van het afscheid van burgemeester Goekoop in 1998 en Vivat Oranje ter herinnering aan het zilveren huwelijksfeest van Koningin Juliana en Prins Bernhard in 1962.

Lees verder over de historie
Meer dan 100 jaar optochten
Praalwagen in de optocht van 1904.

Grote Optocht wordt mogelijk gemaakt door de Commissie Optocht & Taptoe

Al sinds de oprichting van de Vereeniging in 1886 zorgt de Commissie Optocht en Taptoe ieder jaar op 3 oktober voor een afwisselende optocht door de straten van Leiden. Aan de vooravond van Leidens Ontzet, op 2 oktober ‘s avonds, presenteren Leidse verenigingen zich in de Taptoe.

Lees verder over de commissie en de 3 October Vereeniging
Grote Optocht vindt plaats bij binnenstad Leidenfile_download Gehele plattegrond en programma (PDF)
Naar het programma