3 October 450 Jaar special

3 October Live in Concert: koor en zangers brengen de zaal in extase

3 October Live in Concert: koor en zangers brengen de zaal in extase
30
sep. 2018
De Leidse 'Night of the Proms', zo kunnen we 3 October Live in Concert
wel noemen. Wat een muzikaal verrassende avond wat dit! We genoten met
een volle Stadsgehoorzaal van Studenten Muziekgezelschap 'Sempre
Crescendo', met als dirigent Guido Marchena, bijgestaan door Luiza Dedişin. Verrassingen van de avond waren de optredens van Gerlinde Vliegenthart en Mart Hoogkamer.

De avond begon gedragen, met de meesterstukken Te Deum van Dvorak en het Requiem van Mozart. Guido had voor de gelegenheid een wit rokkostuum aan met de Leidse sleutels prominent op de rug. Guido gaf ons een uitleg over het romantische meesterstuk ‘Moldau’, uit Má Vlast van Bedrich Smetana. Door zijn bevlogen uitleg zagen we door de muziek de Moldau ontstaan uit kleine beekjes, samenvoegen tot een wilde stroom die vervolgens meanderend door Praag verder ging.

Na de pauze werden we getracteerd op een wonderschone nieuwe vorm van de 
Winter: één van Vivaldi’s 4 Jaargetijden. Soliste Cleo van Aanhold gaf  een virtuoos vioolspel ten gehore. Het madrigaal onder leiding van  sopraan Luiza Dedişin wisselde de avond af met wat luchtere stukken, onder andere het bekende ‘Diamonds are a girls best friend’. Nou, diamanten schitteren, en deze dames ook: prachtig!

De verrassing van de avond was Gerlinde Vliegenthart. Als Carmen kwam ze 
door aan de achterzijde van de zaal zingend naar binnen. Gerlinde, die we vooral kennen als musicalster, bewees dat ze ook het klassieke repertoire vaardig is. En meer dan vaardig! 

Ook in een opvallend andere rol was onze Leidse ster Mart Hoogkamer. 
Bekend als zanger van het Nederlandse lied, kwam het O Sole Mio er 
vloeiend (zonder Leidse r) uit. En wat een ontzagwekkende uithalen met 
zijn stem. Prachtig! 

De avond werd afgesloten met een meezinger van statuut: Va Pensiero uit Nabuccodonosor van Giuseppe Verdi. Indrukwekkend hoe de hele zaal deze klassieker uit volle borst meezong. Een kroon op een succesvolle avond!