3 October Vereeniging trakteerde op Kerstbroden in plaats van Wittebrood

3 October Vereeniging trakteerde op Kerstbroden in plaats van Wittebrood
27
dec. 2021
Traditiegetrouw organiseert de 3 October Vereeniging op Leidens Ontzet de uitdeling van Haring en Wittebrood. Deze december trakteerde de 3 October Vereeniging opnieuw. Nu niet het bekende Geusje, maar 120 overheerlijke stollen. De kerstbroden werden geschonken aan het Leger des Heils Leiden dat sinds jaar en dag de traditionele Kerstmaaltijd georganiseerd. Zo ontmoetten beide tradities elkaar.

Begin november nam Rik Kamps, voorzitter van de 3 October Vereeniging, een cheque in ontvangst van bakker Johan van Maanen. Het bedrag van €850 was bijeen gebracht door de verkoop van  3 October tompouces. Bakker van Maanen doneerde 25 cent per verkochte tompouce aan de 3 October Vereeniging. Een actie die volgend jaar zeker navolging verdient en een begin van een nieuwe traditie is.

De 3 October Vereeniging gaat aan de schenkingen bijzondere bestemmingen geven. Voor dit jaar is gekozen voor het Leger des Heils Leiden. Ieder jaar organiseert het Leger in de kerstweek kerstmaaltijden voor mensen die steun kunnen gebruiken. Vanwege corona werden de maaltijden dit jaar als pakketten uitgedeeld.  Met 120 kerststollen zorgde de 3 October Vereeniging voor een extra feestelijke tintje. De kerststollen kwamen versgebakken uit de bakkerij van Van Maanen en vielen erg in de smaak.

Kerstgedachte
Rik Kamps: „Tradities vieren is mooi. Tradities sámen vieren is nog mooier. De vrijwilligers van de 3 October Vereeniging maken dat jaar op jaar weer mogelijk tijdens de 3 oktoberfeesten. Het Leger des Heils doet dit tijdens de Kerstdagen. Het leek ons daarom mooi om hen hierin te steunen. Wij wensen iedereen zeer gezellige dagen toe en alvast een goed 2022!“

Foto’s: Emile van Aelst, Leidse Glibber