3 October 450 Jaar special

3500 kinderen zingen over Leidens Ontzet

3500 kinderen zingen over Leidens Ontzet
30
sep. 2016
Op donderdag 29 september 2016 kwamen de basisschoolleerlingen uit Leiden en omliggende dorpen voor de 24e keer traditiegetrouw bijeen om liedjes over Leiden te zingen tijdens de minikoraal.

Even na 12.00 uur stroomt de Garenmarkt langzaam vol. Opgetogen en vol verwachting nemen de kinderen hun intrede op de tribunes en stoelen op het plein. Zij hebben samen met hun juf of meester de liedjes over Leiden voorafgaand aan de viering ingestudeerd. Spannend, want met een klas is het nog altijd anders dan samen zingen met maar liefst 3500 (!) kinderen. Pieter Van der Werff neemt plaats op zijn sokkel en onder zijn bezielende leiding blijkt al snel dat het ook dit jaar weer een succes wordt.

Een aantal regendruppels mag de pret niet drukken en na het lied ‘De vrijheid verlicht’ over het verzet van Leiden volgt het lied over Pieter van der Werff en zit de stemming er goed in. De voormalig burgervader uit 1574 krijgt de ambtsketting van Lenferink overgedragen en 3500 kinderen zingen en dansen over en met Pieter van der Werff. En nietalleen de kinderen, ook de leerkrachten, ouders en belangstellenden zingen uit volle borst mee. De garenmarkt trilt op haar grondvesten.

Een kleine kink in de traditionele kabel was de afwezigheid van favoriet Jochem Meyer die vanwege zijn drukke agenda helaas niet aanwezig kon zijn. ‘Boeoeoeh’ klonk het op de Garenmarkt, onze Leidse komiek werd overduidelijk Ontzet-tend gemist. Echter, ook zonder Jochem was zijn lied een gangmaker. De kinderen zingen uit volle borst ‘Lalala Leiden, Stad waar ik nooit meer weg wil gaan.’
 
“Roekoeroekoe, waar is het feestje? Klinkt het over de Garenmarkt. De kinderen beantwoorden de komst van Leidenaar Willem Speelman met een luidkeels ‘hier is feestje’!
Burgemeester van der Werff vertelt het verhaal waarin de postduiven van Willem Speelman, organist van de Pieterskerk, die via briefjes Willem van Oranje inlichtten over de bezetting, waarna hulp geboden werd. De duiven van Willem Speelman waren van groot belang voor het Leidens ontzet. Hij kreeg hiervoor de eretitel ‘Willem van Duyvenbode’.
 
De minikoraal werd traditioneel afgesloten met het Leidse volkslied ‘Leiden, stad van mijn hart’ gevolgd door het Nederlands volkslied. Ook dit jaar heeft burgemeester Van der Werff zich laten begele
iden door een groot orkest van K&G3 onder leiding van René Leckie, Anne Fleur en Lizette. Zij zorgden wederom voor kippenvelmomenten en hiermee voor een onvergetelijk minikoraal!