3 October 450 Jaar special

Sporen van 450 jaar 3 oktober:

Auteur Redactie
Datum 12 februari 2024
Vier en herdenk met ons het 450-jarig jubileum van 3 oktober. Als 3 October Vereeniging delen we kennis over wat er 450 jaar geleden gebeurde en hoe dit vandaag de dag nog te zien is. Ons project Sporen van Drie Oktober onderzoekt de plekken en overblijfselen uit die tijd, in Leiden en in de regio. Samen met onderwijsinstellingen werken we onder andere aan een documentaire, maandkronieken, een podcast en een boek om deze verhalen te delen. Vier ook met ons mee!

Jubileumproject Sporen van Drie Oktober

450 jaar 3 oktober. Dat willen we groots vieren en herdenken. En als 3 October Vereeniging willen we dat natuurlijk doen samen met onze ruim 20.000 leden. Maar ook samen met de inwoners van Leiden én de inwoners van de regio.

Want wat is er nou precies gebeurd, 450 jaar geleden? En wat zien we daar nu nog van terug in Leiden en omstreken?

Daarover gaat ons jubileumproject Sporen van Drie Oktober. Ook na 450 jaar zijn er in en om Leiden nog volop plekken en sporen te zien uit de tijd van beleg en ontzet. Om die verhalen te vertellen hebben we veel onderzoek nodig. Het project is een samenwerking tussen de 3 October Vereeniging en Leiden Kennisstad. De producties worden verzorgd door een team van onderzoekers, journalisten en filmmakers. Studenten Geschiedenis en Archeologie proberen bijvoorbeeld nieuwe informatie boven tafel te krijgen en ons bestaande beeld van het beleg verder in te kleuren. Onder andere in het archief bij Erfgoed Leiden en Omstreken. Documenten uit de tijd van het beleg kunnen ons een beeld geven van wat er zich afspeelde binnen en buiten de stad.

Ontdek met ons mee

1) Iedere zes maanden presenteren de studenten van Leren met de Stad de resultaten van hun onderzoek en activiteiten. Ze hebben een expositie gemaakt, waarin de studenten hun resultaten laten zien. Deze expositie opent op dinsdag 6 februari op Hogeschool Leiden en en is daar te bezichtigen tot 20 februari. Vervolgens gaat de tentoonstelling ‘on tour’ zodat een breed publiek in Leiden kan zien wat de studenten van Leren met de Stad doen en bereiken. Meer info vind je op de website.

2) Er verschijnt maandelijks een hele leuke Maandkroniek in het Leids Dagblad, in de serie Aftellen naar 450 Jaar Leidens Ontzet. Daar lees je hier meer over.

3) Kleef & Koop, het videoproductiebedrijf van journalist Reanne van Kleef en cameravrouw Tess van Kooperen maken in samenwerking met Ruurd Kok een documentaire. Deze zal tijdens de jubileumviering worden vertoond. Je leest er hier meer over.

4) Daarnaast werkt Ruurd Kok aan een boek. Het boek wordt een bundeling en bewerking van zijn artikelen, inclusief bovengenoemde Maandkronieken, voor Leidsch Dagblad. Het boek Sporen van Drie Oktober is een uitgave van Walburg Pers en vanaf najaar 2024 te koop. Meer informatie volgt op onze website.

5) De studenten van MBO Rijnland werken aan een Epic Quest: een tour door de stad langs de plekken van 3 oktober. Meer informatie daarover vind je binnenkort hier op deze pagina!

We maken er een prachtig jubileumjaar van!

Deel deze pagina