3 October 450 Jaar special

Unieke kans: trouwen tijdens de 3-oktoberviering

Auteur Redactie
Datum 14 februari 2024
De 3 October Vereeniging en de Gemeente Leiden maken het ter gelegenheid van 450 jaar Leidens Ontzet voor twee stellen mogelijk om een écht 3 oktober-huwelijk te vieren: ’s morgens trouwen in het stadhuis, ’s middags mee in de Grote Optocht. Hebben jullie een 3 oktober liefdesverhaal? Dan is dit jullie kans. Geef je nu op om kans te maken!

Lang leve de Leidse liefde!

Zoenden jullie voor het eerst in het reuzenrad? Stond de vrouw van je dromen tussen de mensenmassa’s bij de Reveille? Viel je als een blok voor die leuke jongen in de Grote Optocht? 3 oktober betekent ook: liefde! Hebben jullie een 3 oktober liefdesverhaal? Dan is dit jullie kans.

Trouwen op 3 oktober is normaal niet mogelijk, omdat het Leidens Ontzet een lokale feestdag is. Vanwege het 450-jarig jubileum, georganiseerd door de 3 October Vereeniging, maakt de Gemeente Leiden een uitzondering. Speciaal voor deze viering stellen zij trouwambtenaren beschikbaar om het huwelijk tijdens de viering tóch mogelijk te maken. Het burgerlijk huwelijk vindt ‘s morgens plaats in de trouwzaal van het stadhuis. In de middag zullen de stellen in de speciale belangstelling staan als ze meerijden in de Grote Optocht.

Wat moet je hiervoor doen?

Vertel ons waarom juist jullie op 3 oktober 2024 willen trouwen. Dat mag door hieronder jullie 3 oktober-liefdesverhaal met ons te delen of door een filmpje te sturen.  en  In de twee weken hierna nemen we contact op met de stellen die elkaar op 3 oktober het ja-woord mogen geven.

Voorwaarden

Trouwen op 3 oktober is een unieke, eenmalige ervaring. Dat is natuurlijk geweldig, maar er is wel een aantal zaken om rekening mee te houden.

 • Inschrijven kan tot uiterlijk 14 maart 2024.
 • Inschrijven kan uitsluitend voor jullie zelf en niet voor je beste vriend, de buren of je zus en haar vriend.
 • Schrijf je liefdesverhaal in in minimaal 100 en maximaal 350 woorden of stuur een video van maximaal 20 seconden.
 • De 3 October Vereeniging kiest uit alle inzendingen de twee stellen die op 3 oktober mogen trouwen. Over de uiteindelijke selectie wordt niet gecorrespondeerd.
 • De 3 October Vereeniging voert een gesprek met de gekozen stellen over de mogelijkheden en voorwaarden rondom het huwelijk op 3 oktober. Willen jullie dan nog steeds graag trouwen op 3 oktober? Dan kunnen jullie gegevens worden overgedragen aan de afdeling Burgerzaken van de gemeente Leiden.
 • De gekozen stellen moeten kunnen voldoen aan de standaardvoorwaarden van de gemeente Leiden voor aanmelding (voorheen ‘ondertrouw’) en huwelijk. Als gedurende het proces blijkt dat dit niet het geval is, kan het huwelijk niet plaatsvinden en kiest de 3 October Vereeniging een ander stel.
 • Het is geen gewone dag op het stadhuis. Er vinden meerdere evenementen plaats. Houd rekening met een (klein) beetje chaos.
 • Wat wel ‘gewoon’ is: Het burgerlijk huwelijk vindt plaats in de trouwzaal. Daar zijn jullie met familie en vrienden onder elkaar. Maar omdat er achter de schermen evenementen worden opgebouwd en het buiten feest is, kan het een beetje rumoerig zijn.
 • Er kunnen maximaal 50 gasten aanwezig zijn.
 • Het is niet mogelijk een eigen trouwambtenaar aan te stellen. Het huwelijk zal worden voltrokken door één van de trouwambtenaren van de Gemeente Leiden.
 • Er kan géén gebruik worden gemaakt van de trappen aan de Breestraatzijde, binnenkomen en vertrekken doen jullie via de trap en het bordes aan de achterzijde van het stadhuis.
 • Het kan zijn dat de 3 October Vereeniging of de lokale pers het leuk vindt om jullie liefdesverhaal op te tekenen in een verhaal. Ook zullen jullie in de speciale belangstelling staan als jullie meerijden in de Grote Optocht. Het is belangrijk dat jullie bereid zijn hieraan mee te werken, en dat liefst zelfs een beetje leuk vinden.

De gemeente Leiden stelt de huwelijksvoltrekking op deze dag aan jullie beschikbaar en draagt de kosten van de benodigde leges. Dat is uitdrukkelijk een éénmalige geste in het kader van 450 jaar Leidens Ontzet!

Inschrijven

De inschrijving is inmiddels gesloten.

Deel deze pagina