3 October 450 Jaar special

Leiden Marathon en 3 October Vereeniging pakken uit met 1574 ludieke hardloopmeters

Leiden Marathon en 3 October Vereeniging pakken uit met 1574 ludieke hardloopmeters
19
apr. 2024
De 3 October Vereeniging zet ter gelegenheid van 450 jaar Leidens Ontzet een mooie boog neer bij de Valkbrug tijdens de Leiden Marathon. Dit is het startpunt voor de deelnemers om de laatste 1574 meter in te gaan richting de finish op de Vismarkt. Het gaat hier niet om een wedstrijd, er wordt geen tijd genoteerd.

De gemeente Leiden heeft de Valkbrug in 2019 vernieuwd. De nieuwe versie kreeg toen een mooie verwijzing naar 1574, het jaartal waarin de Watergeuzen Leiden bevrijdden van de Spanjaarden. De brug telt daarom 1574 spijlen.

Het is echter toevallig dat het vanaf de Valkbrug tot de finish van de Leiden Marathon precies 1574 meter hardlopen is. Dit maakt de boog een extra mooi eerbetoon aan 450 jaar Leidens Ontzet. Bovendien zorgt de 3 October Vereeniging voor fraaie versiering van dit laatste stukje van het parcours van alle afstanden van de Leiden Marathon. Deelnemers die de finish bereiken, worden bovendien beloond met een prachtige medaille die een historisch tafereel uitbeeldt: burgemeester Pieter van der Werff verwelkomt aanvoerder Louis De Boisot nadat de Watergeuzen de Spaanse bezetter hebben verdreven.

Voorzitter Rik Kamps van de 3 October Vereeniging: “We maken ons langzaam maar zeker op voor het 450-jarig jubileum van Leidens Ontzet. De komende maanden zal de stad steeds meer rood-wit kleuren. We vinden het geweldig dat Leiden Marathon ons de gelegenheid biedt om het 3 oktober-vuurtje alvast aan te wakkeren bij renners én publiek. Ons doel is dat de deelnemers zich de laatste 1574 meter gedragen voelen door het echte Leidens Ontzetgevoel. Daar gaan wij als 3 October Vereeniging voor zorgen.”

“Als echt Leids evenement wil de marathon graag meevieren dat Leiden 450 jaar geleden is bevrijd van de Spanjaarden. Op de medaille staat de intocht van de Watergeuzen afgebeeld en de laatste 1574 meter vormen samen een ludieke manier om het “oude” Leiden in te lopen richting finish”, zegt voorzitter Tjeerd Scheffer van de Leiden Marathon. “Leuk is trouwens dat er ook gewoon Spanjaarden meedoen in de Leiden Marathon. Ook zij zijn van harte welkom.”

Leiden Marathon

De Leiden Marathon vindt dit jaar plaats op zondag 12 mei. Op het programma staan de Corpus Kidsrun, 5 van APEK, 10 van Zorg en Zekerheid, 21 van Bunnig & Partners en de 42 van Vermeulen Groep. Een dag eerder zijn de wandelaars aan de beurt voor de 10 kilometer, halve marathon en hele marathon. Schrijf je in voor wandelen en hardlopen.