3 October 450 Jaar special

80jaaroorlog.nl

80jaaroorlog.nl
01
mei. 2018
Hoeveel is er bij jou in de buurt nog te zien van de Tachtigjarige Oorlog? Op www.80jaarloorlog.nl kun je het ontdekken. Ga 450 jaar terug in de tijd en beleef veldslagen, bekijk bijzondere wapens, ga op zoek naar ruïnes of ontsnap uit een escaperoom.

80jaaroorlog.nl – 80 Jaar Oorlog in 80 plekken

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) begon. Om dat te herdenken werd onlangs de website 80jaaroorlog.nl gelanceerd. Het hele jaar worden in heel Nederland en deels over de grens activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd. Die zijn allemaal terug te vinden op de website. 

Ook onze stad is op de kaart te vinden. Omdat het verhaal van Leiden en Leidens Ontzet onlosmakelijk verbonden is met de tachtigjarige oorlog. 

Op de website vind je een landkaart met een overzicht van alle activiteiten en historische locaties die in 2018 plaatsvinden; van nagespeelde veldslagen tot theaterstukken en van fietstochten tot lezingen. Zo kan íedereen op zoek naar ‘80 Jaar Oorlog’ bij hem of haar in de buurt en verder weg!

Naast het verkennen van de kaart, kun je je rond laten leiden door Hans Goedkoop. In een drietal audiotours – over Oranje, religie en militaire ontwikkelingen – neemt hij je mee naar bijzondere activiteiten en plekken in het land.

Televisieserie NTR én tentoonstelling in Rijksmuseum 

Vanaf 28 september komt de NTR met een 7-delige televisieserie ’80 jaar Oorlog’, gepresenteerd door Hans Goedkoop. De serie schetst de ontwikkeling van een relatief kleine opstand naar een grootschalige ‘professionele’ oorlog. Lokale verhalen nemen daarbij een belangrijke plaats in. 

Van 12 oktober t/m 20 januari 2019 laat het Rijksmuseum in de tentoonstelling 80 Jaar Oorlog met bijzondere kunstwerken en spannende voorwerpen uit de tijd zelf zien hoe geweld, opstand en burgeroorlog, terreur en onderdrukking, religieuze vervolgingen en vluchtelingen konden leiden tot het onverwachte ontstaan van het huidige Nederland en België.