Jori Zijlmans geeft Historische Lezing over 450 jaar optochten

Jori Zijlmans geeft Historische Lezing over 450 jaar optochten
24
sep. 2024
Leiden is een stad van optochten. De universiteit werd opgericht met een feestelijke optocht. Later organiseerden de studenten maskerades tot vermaak van de stad. En sinds het einde van de negentiende eeuw wordt jaarlijks een Grote Optocht georganiseerd op 3 oktober, tegenwoordig onder auspiciën van de 3 October Vereeniging. Eerst met vakorganisaties, muziekverenigingen en sportclubs, later met veel pracht en praal in een bijzonder thema. De route is soms veranderd. Zijn de gaten altijd gebleven? In deze lezing onthult Jori Zijlmans wat de Leidse optochten zo bijzonder maakt. 

Jori Zijlmans is conservator geschiedenis bij Museum De Lakenhal. In het jubileumjaar 2024 stelt zij daar een tentoonstelling samen over de Leidse Optochten. Jori promoveerde in 1999 op een proefschrift over de organisatie van het culturele leven in de Republiek. Zij publiceerde succesvolle boeken over de Gevangenpoort (2007), Leidens ontzet (2011) en museum De Lakenhal (2019). 

De Historische Lezing is een samenwerking sinds 1997 tussen het Instituut voor Geschiedenis van de Leidse universiteit, en de 3 October Vereeniging. In deze jaarlijkse lezing wordt door een wisselende spreker een thema belicht rond het beleg en ontzet van Leiden. De lezingenreeks wordt uitgegeven door Primavera Pers en beleeft dit jaar de 28e editie. 

De Historische Lezing wordt gehouden op zondag 29 september om 15.00 uur, in het Academiegebouw, Rapenburg 73 te Leiden. Gratis toegangskaarten voor de lezing zijn op 29 september vanaf 14.00 uur op te halen in het Academiegebouw, zolang de voorraad strekt. Er worden maximaal 2 kaarten per persoon verstrekt.