3 October 450 Jaar special

Aanpassing programma 3 October Vereeniging

Aanpassing programma 3 October Vereeniging
26
sep. 2020
De viering en herdenking van Leidens Ontzet gaat digitaal. Door de toename van het aantal coronabesmettingen ziet de 3 October Vereeniging zich - ondanks alle voorgenomen maatregelen - genoodzaakt de geplande evenementen met publiek te verplaatsen naar de livestream 3 October Ontzettend Live. Alle uitgegeven tickets voor de evenementen komen te vervallen.

De Hutspotmaaltijd, het Kinderplein en de uitgifte van Haring en Wittebrood worden afgelast.  Alle andere evenementen (zoals de Minikoraal, Reveille en Koraal en de Herdenkingsdienst) vinden plaats zonder publiek, maar zijn wel te volgen via de livestream 3 October Ontzettend Live. Het thema Samen Thuis, Samen Uit betekent dat dit jaar de activiteiten van het Feest der Feesten vanuit huis te volgen zijn, want Leidens Ontzet gaat niet onopgemerkt aan ons voorbij.

Coronamaatregelen
De 3 October Vereeniging houdt zich aan de maatregelen om het coronavirus in te dammen. Bij de voorbereidingen van de viering en herdenking waren alle nodige voorzorgsmaatregelen daarvoor getroffen. Er was een prachtig programma samengesteld, maar de omstandigheden zijn veranderd. Daarom heeft de 3 October Vereeniging nu besloten het feest aan te passen, zodat iedere Leidenaar – jong en oud –  Leidens Ontzet thuis, op school en in de buurt kan vieren.

3 October Ontzettend Live
Gelukkig kunnen we op 2 en 3 oktober genieten van 3 October Ontzettend Live. Enkele evenementen die in aangepaste vorm zónder publiek plaatsvinden, worden digitaal uitgezonden. Zo zingen we thuis en in de klas live mee met burgemeester Van der Werf tijdens de Minikoraal. De digitale Taptoe wordt uitgezonden op het moment dat de traditionele Taptoe gewoonlijk start. Ook de liederen van de Reveille en Koraal onder leiding van de onvolprezen dirigent Wim de Ru en de traditionele den Tonkelaarrede zullen op 3 oktober op de livestream te volgen zijn. En de Herdenkingsdienst in de Pieterskerk, het oudste onderdeel van de viering, gaat uiteraard door en is door alle 3 oktober-liefhebbers digitaal te volgen. Ook wil de 3 October Vereeniging de traditie van het uitdelen van haring en wittebrood uitdelen in ere houden. Daarom worden op 3 oktober enkele zorginstellingen verrast met haring en het Geusje.

Waar te zien?
Kijk op de 3 oktober-app en op www.3october.nl voor het volledige programma van de Livestream, met het Pieter van der Werffestival, 3 October University en de pubquiz met Peter Labrujere, Emile van Aelst en Barry Badpak en heel veel andere onderdelen. De uitzending is te bekijken via de 3 oktober-app, www.3october.nl en het YouTube-kanaal. De livestream wordt voor een groot deel ook uitgezonden via omroepen Sleutelstad en Unity.nu.