3 October 450 Jaar special

Ars Aemula Naturae wint praalwagenwedstrijd

Ars Aemula Naturae wint praalwagenwedstrijd
13
mei. 2017
Ars Aemula Naturae heeft de praalwagenwedstrijd van de 3 October Vereeniging gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Robert Strijk bekend op de jaarvergadering van de 3 October Vereeniging.

Het ontwerp van de kunstenaarsvereniging zal nu daadwerkelijk gebouwd gaan worden en meedoen aan de Grote Optocht 2017. Met ‘de Parade van 1917’ leverde Ars Aemula een kunstzinnig ontwerp in met historisch besef. De praalwagen is een eerbetoon aan de parade uit 1917, met onder andere een omstreden balletvoorstelling die brak met alle conventies van de kunsten in die tijd. Achteraf bezien was de Parade van 1917 de doorbraak van het avant-gardisme, kubisme én modernisme. Daarmee is het ontwerp van Ars Aemula Naturau een viering van de moderne kunst. De praalwagen die de Vereeniging samen met Ars zal gaan bouwen is een getrouwe weergave van de decorstukken en kostuums uit 1917. Er is een belangrijke rol weggelegd voor merkwaardig geklede figuranten.

Andere inzendingen

Team Rembrandt greep ook terug naar het verleden en de kunsten. Met hun ‘Parade van Kwasten’ zette het team de beroemdste zoon van Leiden, Rembrandt van Rijn, centraal op hun praalwagen. Begeleid door zeventiende eeuwse muziek is hij aan het werk op de als atelier ingerichte wagen, omringd door leerlingschilders, levensgrote kwasten en ezels.

Het Leidse mediabedrijf I Love Leiden zette de Leidenaar centraal: met hun inzending ‘Leidse Royalty’ wil I Love Leiden een verkiezing organiseren waarbij de koning en de koningin van de stad worden gekozen. De twee winnaars mogen tijdens de optocht plaatsnemen op hun tronen op een royaal ingerichte praalwagen, met veel rood, pluche, goud, vlagvertoon en knikkende lakeien.