3 October 450 Jaar special

Beleg en Ontzet van Leiden in brons gegoten

Beleg en Ontzet van Leiden in brons gegoten
11
sep. 2019
De Stichting Het Leids Carillon Genootschap heeft de Leidse zangeres en componiste Emma Brown uitgenodigd een compositie voor beiaard te schrijven in het kader van de jaarlijkse herdenking van het beleg en ontzet van Leiden.

De compositie onder de naam Leidse Gedenck Klokken, Honger naar Vrijheid is klaar en zal op woensdag 2 oktober a.s. om 16.00 uur in première gaan. De compositie zal worden uitgevoerd door Levina Pors, beiaardier titulair van de gemeente Leiden.

In het muziekstuk zijn de verschillende fasen en thema’s van het beleg en ontzet van Leiden in negen korte delen muzikaal vorm gegeven, zoals de honger onder de bevolking, de storm, de aankomst van de geuzen, de gevonden hutspot en een dankgebed. Een slotfuga, waarin tal van melodieën aan de orde komen die vaak worden gezongen en gespeeld rond 3 oktober, sluit het werk op feestelijke wijze af.

Het werk is tot stand gekomen met bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, de Van der Mandele Stichting, de 3 October Vereeniging Leiden, de gemeente Leiden en de Stichting Het Leids Carillon Genootschap.

Deze activiteit zal voor de komende anderhalf jaar de laatste activiteit van de stichting rond het stadhuiscarillon zijn omdat het stadhuis en zijn toren vanaf 1 januari 2020 een ingrijpende verbouwing zullen ondergaan en de beiaard tijdelijk niet meer bespeeld kan worden.
 
Datum en tijd: woensdag 2 oktober 2019, 16.00-16.30 uur
Plaats: Stadhuisplein Leiden