Een bijzonder schilderij weer terug in Leiden

Een bijzonder schilderij weer terug in Leiden
11
jun. 2021
Deze week wordt een bijzonder schilderij geveild bij Veilinghuis Onder de Boompjes. Op het schilderij staat het ontvangst afgebeeld van Willem van Oranje en de Watergeuzen door burgemeester Van der Werf en het Leidse stadsbestuur.

Het schilderij hing decennialang bij een Vlaamse familie in een kasteel nabij Antwerpen. Veilinghuis Onder de Boompjes heeft het schilderij uit België weer naar Leiden gebracht. Veilingmeester Pieter-Gerrit Binkhorst hoopt dat het werk, met royale afmetingen (1,6 meter bij 1,9 meter) voor Leiden behouden blijft. Wij hopen het ook!

 

Op het grote doek, dus een belangrijk moment in de Leidse geschiedenis. De dag na het ontzet van Leiden, 4 oktober 1574 als Willem van Oranje ontvangen wordt door burgemeester van der Werf en zijn stadbestuur. De watergeuzen hadden de dag ervoor op 3 oktober de stad ontzet en de uitgehongerde Leidse bevolking voorzien van haring en wittebrood. De man liggend op de grond rechtsonder is wellicht een van de laatste slachtoffers. Rechtsboven wappert fier een vlag met opschrift “Godt behoede Leyden 1574” en centraal zien we de Hollandse vlag met daarin het wapen van Zeeland, niet echt de geuzenvlag, maar wellicht is dat de vrijheid die de kunstschilder zich heeft voorbehouden.

Antonis Aloisius Emanuël van Bedaff (1787-1829)