3 October 450 Jaar special

Eric Filemon neemt afscheid van Minikoraal

Eric Filemon neemt afscheid van Minikoraal
01
apr. 2022
Na bijna dertig jaar onafgebroken betrokkenheid heeft Eric Filemon besloten te stoppen met de presentatie van de Minikoraal, hét muzikale evenement voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Eric was initiatiefnemer van de Minikoraal en samen met Rens Heruer schreef hij de muziek en teksten van vele prachtige Minikoraalliedjes. De komende Minikoraal zullen we Eric in de rol van burgemeester Pieter van der Werf gaan missen.

57.000 kinderen opgegroeid met Pieter van der Werf en Leidens Ontzet

Jaarlijks nemen zo’n 3.500 kinderen en hun leerkrachten en begeleiders uit Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude enthousiast deel aan dit grootse spektakel. Dankzij zijn jarenlange inzet kennen heel veel kinderen het verhaal van Leidens Ontzet als geen ander. Uit volle borst zingen zij het Geuzenlied, Pieter van der Werf, het Leidse Volkslied en het Wilhelmus mee. Het Minikoraal is al bijna 30 jaar een mooie traditie en voor veel Leidenaars de officieuze opening van de 3 oktoberfestiviteiten.

Eric Filemon: “Elk jaar weer was het een geweldig feest om met alle kinderen te zingen en feest te vieren. In de loop der jaren zijn zo’n 57.000 kinderen opgegroeid met Pieter van der Werf en Leidens Ontzet. Met K&G3 onder leiding van René Leckie, de fantastische zangeressen en de commissarissen van de 3 October Vereeniging was het ook altijd zo mooi en vertrouwd. De Minikoraal ligt mij heel na aan het hart. Ik hoop nog heel lang alle liedjes mee te zingen, maar dan alleen niet meer vanaf het podium!”

Eric begon in 1993, het jaar van de honderdste viering van de 3 October Vereeniging, in de Groenoordhallen met negen basisscholen, 500 leerlingen, een pianist en een piano. Wat begon als een eenmalig evenement is inmiddels uitgegroeid tot een traditioneel onderdeel van de officiële viering. De eerste zes jaar in het van der Werfpark en in 2003 is de Minikoraal naar de Garenmarkt verhuist.

De Minikoraal zal de komende viering weer als vanouds met duizenden kinderen gevierd worden. Allerlei beroemde en beruchte personen uit de tijd van Leidens Ontzet zullen Koraalliedjes met de kinderen zingen. Zoals altijd zullen er verrassende elementen zijn.