Bespeling Stadhuiscarillon

3
oktober
date_range 3 oktober
access_time 09:30 tot 10:30
place Stadhuisplein
De stadsbeiaardier Levina Pors, samen met Henk Veldman, zullen de feestvierders verblijden met klanken vanuit de toren van het stadhuis.

Van oudsher geeft de stadsbeiaardier tijdens Leidens Ontzet een speciaal concert op het carillon van het stadhuis

De viering van Leidens Ontzet zal door stadsbeiaardier Levina Pors en haar echtgenoot Henk Veldman, o.a. beiaardier in Raalte en Middelstum, feestelijk worden ingezet. Dit gebeurt met melodieën, die nauw met het feest van Leidens Ontzet verbonden zijn.

Zo zal Valerius van de partij zijn, maar ook La la la Leiden van Jochem Myjer en het Leidse Volkslied zullen zeker worden gehoord! Daarbij zullen Levina en Henk de stad trakteren op enkele onvervalste quatre-mains (“vier handen”).

Eén echtpaar, twee beiaardiers, vier handen en negenenveertig klokken. Feestelijker kan het niet worden!

Organisatie
Het bespelen van het carillon wordt georganiseerd door de Gemeente Leiden in samenwerking met het Leids Carillon Genootschap.

Uniek erfgoed

Het bespelen van het carillon is van oudsher een gebeurtenis die zich in de ochtenduren van 3 oktober voltrekt. De beiaardier laat toepasselijke klanken neerdalen op de feestvierders die zich bij de Reveille en bij De Waag een weg zoeken. Het instrument bestaat uit 49 klokken, waarvan de zwaarste klok maar liefst zo’n 6.000 kilogram weegt. Het eerste klokkenspel dateert uit 1460. In de loop der eeuwen heeft het carillon een roerig bestaan geleid, met een verwoesting tijdens de stadhuisbrand in 1929, de klokkenroof door de Duitse bezetter en diverse vernieuwingen.

Lees verder over de historie

Uniek erfgoed
Carillon stadhuis Leiden, ca. 1939. Beeldbank Historische Vereniging Oud Leiden