Geuzenintocht

21
september
date_range 21 september
access_time 15:15 tot 16:30
place Diverse locaties - route Geuzenintocht
De Geuzenintocht als start van de viering van het Leids Ontzet is een nieuwe traditie en daar houden Leidenaren van! In 1574 houden de Spanjaarden Leiden belegerd. Wanneer Willem van Oranje de landerijen rond Leiden onder water laat zetten, worden de Spanjaarden uit hun stellingen verdreven en kan de Geuzenvloot op 3 oktober de stad binnenvaren. Op hun schepen voeren zij, naast munitie, haring & wittebrood mee voor de hongerende bevolking.

Het startschot voor Leidens Ontzet

De Geuzenintocht als start van de jaarlijkse viering van het Leids Ontzet is een blijvertje en is een van onze nieuwe tradities en daar houden wij Leidenaren van! De intocht vindt plaats voorafgaand aan de inschrijving voor Haring & Wittebrood bij de Waag.

In de zomer en in het najaar van 1574 was ‘Schans Lamme’ het belangrijkste kampement van de Spanjaarden die de stad Leiden belegerd hielden.
Toen Willem van Oranje opdracht gaf om de landerijen rondom Leiden onder water te laten lopen, werden niet alleen de Spanjaarden uit hun stellingen verdreven, maar het diende tevens als toegangsweg voor de Watergeuzen om de stad Leiden te kunnen bevrijden. Begin oktober waren er voldoende Geuzen aanwezig en stond het water hoog genoeg om door te stoten naar Leiden. De Geuzenvloot kon zodoende op 3 oktober, onder aanvoering van admiraal Louis van Boisot, de stad binnen varen. Op hun schepen hadden zij, naast veel munitie, ook Haring & Wittebrood bij zich, om de hongerende Leidse bevolking eten te geven.

Ook dit jaar is het weer spannend wie in de huid van Geuzenadmiraal Louis van Boisot zal kruipen…. Vooraan in de vloot voert hij de manschappen aan. Onder de manschappen kunnen we de Geuzen van Boisot herkennen, dit zijn de Geuzen van onze Leidse 3 October Vereeniging. Ook zijn de Geuzen van de 1 aprilvereniging uit Brielle en Vive les Gueux van de 8 oktobervereniging uit Alkmaar van de partij.

Tussen 16.00 en 16.25 uur overhandigt Louis Boisot op het Waaghoofd de goede gaven die hij meenam. Samen met de burgemeester van Leiden en de voorzitter van de 3 October Vereeniging wordt de openingshandeling verricht. Het Leids volkslied schalt uit de kelen van de bevolking en kanonschoten geven het startsein van de viering van dit jaar aan.

Na de Geuzenintocht kunt u direct in de rij voor de Inschrijving van Haring en Wittebrood.

Route Geuzenvloot
Trekvliet (vertrek 14:45), Jan van Goyenkade, Vliet (15:05), Rapenburg, Steenschuur (15:10), Gangetje, Herengracht (15:25), Oude Rijn (15:35), Aalmarkt (15:40), Apothekersdijk. Op het Galgewater (15:50) wordt gekeerd en dan vaart de vloot richting de Waag, waar de openingshandeling zal plaats vinden.
Noot: alle tijden zijn “ongeveer”, de Geuzen wisten immers in 1574 ook niet hoe laat ze precies zouden binnenvaren 😉

Langs de kant van het water kan het publiek de Geuzen toejuichen.
Publiek met een boot, kan achteraan de vloot aansluiten.

Geuzenintocht wordt mogelijk gemaakt door de Commissie Evenementen

Met sport, muziek, cultuur en spektakel maakt de commissie evenementen 3 oktober leuk voor iedereen. Met klassiekers, zoals de Geuzenintocht, én met nieuwe evenementen, bijvoorbeeld het A-Meezing-Festival.

Lees verder over de commissie en de 3 October Vereeniging

Commissielid Bettina van Klaveren
Bettina van Klaveren (E.J.)
Commissielid Martijn van den Berg
Martijn van den Berg (M.)
Commissielid Gerard Gerritsen
Gerard Gerritsen (G.B.M.)
Commissielid Froana Hoff
Froana Hoff (F.W.)
Commissielid Frouke de Jong
Frouke de Jong (F.)
Commissielid Thea van Kooperen
Thea van Kooperen (C.)
Commissielid Arjan Meester
Arjan Meester (A.C.)
Commissielid Tineke Schutte
Tineke Schutte (T.M.)
Commissielid Eimert van der Vliet
Eimert van der Vliet (E.K.)
Commissielid Walter Bunnig
Walter Bunnig (W.A.)
Commissielid Guido Marchena
Guido Marchena (G.S.)
Commissielid Diony Breedveld
Diony Breedveld (D.)
Commissielid Peter Bol
Peter Bol (P.)
Commissielid Thomas Verburg
Thomas Verburg (T)
Commissielid Pascal Koolmoes
Pascal Koolmoes (P.J.)
Commissielid Esther de Boer-Bik
Esther de Boer-Bik (E)