Grote Hutspotmaaltijd

1
oktober
date_range 1 oktober
access_time 17:00 tot 18:30
place Hooglandsekerkgracht
Ook dit jaar kunnen alle leden van de 3 October Vereeniging die zich hebben ingeschreven zich de hutspot weer goed laten smaken op de Hooglandse Kerkgracht.

Tijdens het Leidens Ontzet smaakt de hutspot altijd op zijn best!

Wie kent niet de legende van Cornelis Joppensz en de ketel hutspot die de vluchtende Spanjaarden hadden achtergelaten bij de schans Lammen? Hutspot is een ontzettend belangrijk onderdeel van Leidens Ontzet. Dit jaar keert het terug naar de Hooglandse Kerkgracht.

De leden van de 3 October Vereeniging konden zich op donderdag 15 september inschrijven bij de Waag. Met een hutspotbon kunnen de leden genieten van de traditionele of een veganistische hutspotmaaltijd en een drankje. Het drankje wordt geschonken in een milieuvriendelijk eco-glas. Het eco-glas kunt u voor 1,- euro kopen aan de bar. Na afloop van de maaltijd kunt u het eco-glas overal in de stad inwisselen. Natuurlijk er is ook gezellige muziek en staat onze 3 October Kraam er voor de mooiste rood-wit artikelen.

 

Waar is mijn lidnummer te vinden?

In september hebben alle leden van de 3 October Vereeniging een brief ontvangen. Daarop staat je lidnummer vermeld.
Ben je de brief onverhoopt kwijt? Kijk dan in de contributiefactuur die je van ons eerder dit jaar gekregen  Ook daar staat je lidnummer op. Kom je er echt niet uit? Neem dan even contact met ons op via ledenadministratie@3october.nl

Hoeveel Hutspot krijg ik?

Een individueel lidmaatschap krijgt 1 hutspotmaaltijd. Duoleden krijgen 2 hutspotmaaltijden en met een familielidmaatschap krijg je 4 hutspotmaaltijden. Daarnaast ontvang je ook 1 drankje.

Hutspotpot, Museum De Lakenhal

De hutspotketel is het bekendste voorwerp dat aan Leidens Beleg en Ontzet herinnert. Volgens de overlevering was Gijsbert Cornelisz. Schaeck de eerste persoon die op 3 oktober 1574 de verlaten Spaanse Lammenschans durfde te betreden. Schaeck nam de met hutspot gevulde kookpot mee die de gevluchte Spanjaarden hadden achtergelaten. Die ketel werd het symbool voor het overleven van de hongersnood en hutspot werd hét voedsel van 3 oktober. De vinder van de ketel werd in de loop der tijd in het collectieve geheugen van de Leidenaren vervangen door een weesjongen: Cornelis Joppensz. Tot op de dag van vandaag wordt hij door vele Leidenaren gezien als de jongen die op 3 oktober 1574 in de Lammenschans een hutspotketel vond.

Lees verder over de historie

Hutspotpot, Museum De Lakenhal