Grote Optocht “Water & Vuur”

3
oktober
date_range 3 oktober
access_time 13:00 tot 16:00
place Diverse locaties - route Grote Optocht
Het thema van de 3 oktoberfeesten in 2023 is Water & Vuur. En dat is dus precies wat bezoekers van de Grote Optocht te zien krijgen. Op 3 oktober vieren en herdenken we de strijd om de vrijheid van Leiden. Die strijd wordt gesymboliseerd door water en vuur. Het zijn de krachten van de natuur die goed en kwaad doen en die elkaars tegenpolen zijn. Geniet van de Grote Optocht!

Brandweer, Kleine Zeemeermin zetten Leiden in Water & Vuur

Route
Het startpunt van de optocht is de Zoeterwoudsesingel ter hoogte van de Lorentzhof bij nummer 39-40. Daarna lopen we met de klok mee naar de kruising met de Lammenschansweg en van daar over Witte Singel, Noordeinde, Breestraat, Korevaarstraat en Levendaal waar ter hoogte van de Plantagelaan, bij de Utrechtsebrug, de burgemeester en het 3 Octoberbestuur het defilé afnemen.

Algemene aanwijzingen
Om de Grote Optocht aaneengesloten en zonder gaten door de stad te laten lopen, vragen we alle deelnemers en het publiek om de stoet zonder oponthoud te laten passeren. Het is niet toegestaan om deelnemers van rookgerei, drank of etenswaren te voorzien. Om historische redenen wordt een uitzondering gemaakt bij Sociëteit Minerva. Hier brengen de burgemeester, de voorzitter van de 3 October Vereeniging en de Praeses Collegii van L.S.V. Minerva een toost uit op de viering en wordt het Io Vivat gespeeld.

Parkeerverbod
Het is niet toegestaan om met een voertuig een standplaats in te nemen langs de route. Zo nodig worden voertuigen op last van de politie verwijderd. Men wordt dringend verzocht de route zo breed mogelijk vrij te laten en niet met de Grote Optocht mee te lopen of door de stoet heen over te steken. Vooral in de smallere doorgangen worden activiteiten en neringen buiten de gevels niet toegestaan. Commerciële activiteiten in de stoet zijn sowieso verboden.

Kinderen
Uiteraard laat iedere optochtliefhebber kleine kinderen vooraan staan. Maar let op dat ze niet in het gedrang komen bij praalwagens, ruiters, koetsen en orkesten. Laat (klein)kinderen dus niet op straat staan of zitten en zorg dat zij achter de dranghekken blijven.

Deelnemende orkesten zijn:
Show & Marchingband AMIGO, Band of Liberation (BOL), Franciscus Band Leiden (FBL), Chr. Muziekvereniging Kunst & Genoegen junioren en senioren (K&G), Tamarco Leiderdorp.

De Grote Optocht is dit jaar tot stand gekomen met dank aan
onze leveranciers:
Hoppezak Kledingverhuur, AJeTo, ALV, SuperSound, Flower Parade Rijnsburg, Het Motorhuis Leiden, Totaal Theater, Het Idee, Hippisch Centrum De Delft, JP Zandbergen Rijnsburg, koetsencentrale Jack
v.d. Broek, Magro Internationaal Organisatiebureau, Membro, Bert Kulk bloemen, Roze Draakjes Leiderdorp, Sloos Maatwerk.

Met dank aan onze partners:
Ambulancedienst van de Veiligheidsregio Hollands Midden, Gemeente Leiden, Korps Landelijke Politiediensten/Dienst Levende Have, Rode Kruis Leiden e.o., ROC Mondriaan School voor Orde &
Veiligheid, Politie Eenheid Den Haag district Leiden-Bollenstreek.

En met speciale dank aan onze vrijwilligers en figuranten:
Basisschool St. Joseph, musicalgezelschap Otis, SSR-Leiden, Bonaventura College Leiden, Scouting Sint Joseph, Toneelvereniging Tot Ieders Genoegen en uiteraard alle geweldige figuranten!

De Grote Optocht is ook live te volgen via Sleutelstad/Unity
De Pleintaptoe, Mini-koraal, Taptoe, Herdenkingsdienst en Grote Optocht zijn dit jaar ook live te volgen op televisie en internet. Op de zenders en websites van Sleutelstad en Unity wordt de gehele Optocht uitgezonden.

  • Sleutelstad: in Leiden en omgeving op kanaal 46 van Ziggo, kanaal 866 van T-Mobile en kanaal 1421 van KPN. Op internet via https://sleutelstad.nl/tv/
  • Unity: in Leiden en omgeving op kanaal 40 van Ziggo, kanaal 820 van T-Mobile en kanaal 1412 van KPN. Op internet ook via https://sleutelstad.nl/tv/

Deze live-uitzendingen worden mede mogelijk gemaakt door een gulle bijdrage van Stichting de Carolusgulden. Stichting De Carolusgulden richt zich op het financieel ondersteunen van projecten en het subsidiëren van activiteiten en initiatieven, die het zelfstandig wonen en welzijn van ouderen in Leiden en omgeving én in landen in ontwikkeling beogen.