Koraalzang

4
oktober
date_range 4 oktober
access_time 08:00
place Van der Werfpark
In de vroege ochtend van 3 oktober, na de Reveille, gaat in het Van der Werfpark de Koraalzang van start als de dirigent de tonen laat klinken van het eerste lied. Hij wordt hierbij begeleid door het orkest.

Kun je zingen, zing dan mee

Voor dit evenement geldt dat u een coronatoegangsbewijs moet tonen. Hieronder kunt u lezen hoe dit werkt. Op de locatie waar dit evenement plaatsvindt is wegens de coronamaatregelen maar beperkt plek. Kom dus op tijd, want als het maximale aantal personen is bereikt kunnen we helaas geen mensen meer toelaten.

In de vroege ochtend van 4 oktober, na de Reveille start om 8.00 uur precies de Koraalzang in het mooi gerenoveerde Van der Werfpark. Een samenzang met genodigden, het bestuur van de 3 October Vereeniging en vele honderden Leidenaren die dit traditionele onderdeel van de viering en herdenking van het Leidens Ontzet willen meemaken.

Omdat de coniferen bij de herschikking van het mooie park iets zijn verplaatst – waardoor burgemeester Van der Werf een vrijer uitzicht op zijn stad heeft – zullen orkest, eregasten en publiek net iets anders rondom het standbeeld van onze befaamde oud-burgemeester worden opgesteld.

Dirigent Wim de Ru en u als publiek, worden als altijd begeleid door het combinatieorkest van muziekgezelschap Concordia en Werkmans Wilskracht.

Halverwege zal Joost Bleije den Tonkelaarrede houden, zijn traditionele toespraak over het thema van dit jaar. Burgemeester Henri Lenferink, erevoorzitter van de 3 October Vereeniging zal reageren.

Aan het einde van de zang zullen twee kinderen samen met de burgemeester een krans hijsen aan het standbeeld van oud-burgemeester Pieter Van der Werf.

De Koraalzang wordt besloten met het zingen van het Wilhelmus.

Liederen

Dit jaar zingen we de volgende liederen (de nummering verwijst naar het liedboek):

Wilt heden nu tredennr. 8blz. 22
O, Ghij stad van Leidennr. 5blz. 16
Leiden stad van mijn hartnr. 2blz. 10
De zilvervlootnr. 12blz. 30
Berg op Zoomnr. 15blz. 36
Waar de blanke topnr. 16blz. 38
Het lied van koppelstoknr. 11blz. 28
Lof zij de helden  (hymne)nr. 9blz. 24
Wilhelmus

 

Voorbehoud
Alle evenementen zijn dit jaar onder voorbehoud van de op dat moment geldende coronamaatregelen. Houd voor actueel nieuws en informatie over het programma de 3 oktober-app, social media en de website www.3october.nl in de gaten.

Wat is een coronatoegangsbewijs?

Ga je naar een evenement waarvoor je een coronatoegangsbewijs nodig hebt?

Regel op één van deze 3 manieren een coronatoegangsbewijs:

  1. Vaccinatiebewijs: volledige coronavaccinatie met een Europees goedgekeurd vaccin. In Nederland is een vaccinatie meestal geldig vanaf 14 dagen nadat je volledig bent gevaccineerd. Ben je op of na 14 augustus 2021 met Janssen geprikt? Dan is je vaccinatie in Nederland na 28 dagen geldig.
  2. Herstelbewijs van een positieve coronatest van minimaal 11 dagen en max. 180 dagen geleden.
  3. Testbewijs: Een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor het evenement.

Hoe werkt het??

Stap 1: Download CoronaCheck-app of ga naar CoronaCheck.nl

De app is gratis te downloaden uit de Apple App Store en de Google Play Store. Je kunt in de app maximaal één coronabewijs per persoon laten zien. Heb je geen smartphone? Of wil je je coronabewijs liever op papier? Dan kun je het coronabewijs ook uitprinten via de website CoronaCheck.nl.

Stap 2: Upload één van de volgende drie bewijzen in de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl

  1. Vaccinatiebewijs uploaden

Ga naar de CoronaCheck-app of de website CoronaCheck.nl. Log in met je DigiD. De vaccinatiegegevens worden automatisch opgehaald bij het RIVM (als je daar toestemming voor hebt gegeven) en de GGD. De gegevens worden daarna automatisch geüpload in de CoronaCheck-app of de website CoronaCheck.nl.

  1. Herstelbewijs uploaden

Heb je een positieve PCR-coronatest gehad bij de GGD die niet ouder is dan 180 dagen? En niet korter dan 12 dagen? Dan geeft de GGD een digitaal herstelbewijs af. Ga naar de CoronaCheck-app of de website CoronaCheck.nl. Log in met uw DigiD. De gegevens van jouw herstelbewijs worden automatisch opgehaald bij de GGD. De gegevens worden daarna automatisch geüpload in de CoronaCheck-app of op de website CoronaCheck.nl. De uitslag van een serologische coronatest kan niet gebruikt worden als herstelbewijs in CoronaCheck.

  1. Negatieve testuitslag uploaden

Maak een afspraak voor een coronatest bij een testlocatie op Testenvoortoegang.nl. Zorg ervoor dat je maximaal 24 uur voor je bezoek bent getest. Je krijgt binnen 1 uur de uitslag. Ben je negatief getest? Vul de ophaalcode van uw negatieve testuitslag in op de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl. Test je positief op corona? Dan kun je niet naar het evenement en ga je in isolatie.

Stap 3: Laat QR-code scannen bij ingang evenement

De CoronaCheck-app of de website CoronaCheck.nl maakt automatisch jouw coronabewijs in de vorm van een QR-code. Deze QR-code laat je scannen bij de ingang van het evenement. Bij een groen scherm heb je een geldig coronatoegangsbewijs. 

Stap 4: Naar binnen met legitimatiebewijs

Vergeet bij een bezoek jouw legitimatiebewijs niet. De persoon bij de ingang vergelijkt de gegevens van het legitimatiebewijs (rijbewijs, ID-kaart of paspoort) met de gegevens in het coronatoegangsbewijs. Tot slot laat je ook jouw ticket zien als dat voor een bepaald evenement nodig is. Dan mag je naar binnen.

PS Kinderen tot en met 12 jaar hebben geen coronatoegangsbewijs nodig.

 

coronaregels 14sept21

Koraalzang wordt mogelijk gemaakt door de Commissie Herdenking

Historische lezing, minikoraal, koraalzang en herdenkingsdienst: Leidenaren houden van geschiedenis en tradities en het is dan ook niet verwonderlijk dat de activiteiten die door de Commissie Herdenking georganiseerd worden ook na na ruim 400 jaar nog steeds goed bezocht worden.

Lees verder over de commissie en de 3 October Vereeniging

Commissielid Ivo Klap
Ivo Klap (I. M.)
Commissielid Anne-Fleur Filemon
Anne-Fleur Filemon (A-F)
Commissielid Christel Schollaardt
Christel Schollaardt (C.)
Commissielid Philip de Witt Wijnen
Philip de Witt Wijnen (P.J.)
Commissielid Josine Heijnen
Josine Heijnen (E.J.)
Commissielid Tjerk Trippenzee
Tjerk Trippenzee (T.)
Commissielid Egbert Koops
Egbert Koops (E.)
Commissielid Douwe van Houte
Douwe van Houte (D.)
Commissielid Demi Visser
Demi Visser (D.)
Commissielid Annette Los
Annette Los (J.P.)