3 October 450 Jaar special

Reveille

3
oktober
date_range 3 oktober
access_time 07:00 tot 07:30
place Stadhuisplein

In alle vroegte klinken duizenden zangstemmen

De ochtend van 3 oktober begint traditiegetrouw met de Reveille, een evenement dat je absoluut niet mag missen. De Reveille is een vroege ochtendbijeenkomst waar de dag feestelijk wordt ingeluid met muziek en zang. Het is een moment waarop Leidenaren samenkomen om de viering van Leidens Ontzet officieel te starten.

Om 7.00 uur precies klinkt het trompetgeschal van de Reveille vanaf de Stadhuistoren: het startschot voor de viering van Leidens Ontzet! Maar we beginnen al eerder: vanaf 6.30 uur verzamelen groepjes mensen zich op het Stadhuisplein, waar ze worden verwelkomd door de feestelijke klanken van dweilorkest de Keietoeters. Dit zorgt voor een gezellige sfeer en een warm welkom voor de feestdag. Om 6.50 uur maakt drumfanfare FBL haar opwachting en neemt het bestuur van de 3 October Vereeniging plaats op het bordes van het Stadhuis, samen met de burgemeester en andere gasten.

Dit kun je verwachten tijdens de Reveille

Na het trompetgeschal zingen we gezamenlijk een aantal bekende liederen om de dag feestelijk te beginnen. De exacte liederen voor dit jaar worden later bekendgemaakt, maar we kunnen alvast verklappen dat er weer een mix van oude favorieten en misschien zelfs een nieuw lied bij zal zitten. De zangers worden ondersteund door het inspirerende leidingwerk van de dames van Rood-Wit, die zorgen voor een geweldige muzikale ervaring.

Na het zingen maken we de traditionele ‘ommegang’, een optocht door de Haarlemmerstraat, via de Prinsessekade en de Breestraat, terug naar het Stadhuis. Bij de Visfontein brengen we een kort bezoek en daarna keren we terug naar de trappen van het Stadhuis. Hier zal Claas Griffioen, de oprichter van de ‘Vrienden van de Reveille’, iedereen toespreken met enkele gloedvolle woorden, afsluitend met de welbekende wens: “Ik wens u een goed ontzet.”

De traditionele rondgang en Koraalzang

Na de Reveille haasten de meeste mensen zich richting het Van der Werfpark voor de Koraalzang, een ander onmisbaar onderdeel van de 3 oktoberviering. Dit moment markeert officieel het begin van de feestelijkheden van Leidens Ontzet en is een prachtige gelegenheid om de dag samen te beleven.

Kom en vier mee!

De Reveille is een unieke ervaring die je de ware geest van Leidens Ontzet laat voelen. Of je nu een geboren en getogen Leidenaar bent, of een nieuwe inwoner die deze rijke traditie voor de eerste keer meemaakt, de Reveille biedt een onvergetelijke start van deze bijzondere dag. Kom naar het Stadhuisplein, zing mee, maak de ommegang, en geniet van de magie van 3 oktober in Leiden!

Zijn er boekjes met de koraalliederen beschikbaar?

Ja, een koraalbundel met de liedteksten is te koop bij het Servicepunt, de Rijdende Geus of onze marktkraam.
De liedteksten zijn ook beschikbaar in de 3 Oktober-app. Lees hier hoe deze app te downloaden

Zijn er boekjes waarin alle koraalliederen staan?

Jazeker, in de koraalbundel. Die is te koop bij het Servicepunt, Rijdende Geus en bij de 3 October-kramen.

Reveille wordt mogelijk gemaakt door de Commissie Herdenking

Historische lezing, minikoraal, koraalzang en herdenkingsdienst: Leidenaren houden van geschiedenis en tradities en het is dan ook niet verwonderlijk dat de activiteiten die door de Commissie Herdenking georganiseerd worden ook na na ruim 400 jaar nog steeds goed bezocht worden.

Lees verder over de commissie en de 3 October Vereeniging

Commissielid Ivo Klap
Ivo Klap (I. M.)
Commissielid Christel Schollaardt
Christel Schollaardt (C.)
Commissielid Josine Heijnen
Josine Heijnen (E.J.)
Commissielid Tjerk Trippenzee
Tjerk Trippenzee (T.)
Commissielid Egbert Koops
Egbert Koops (E.)
Commissielid Douwe van Houte
Douwe van Houte (D.)
Commissielid Annette Los
Annette Los (J.P.)
Commissielid Kutsal Yeşilkağit
Kutsal Yeşilkağit (A.K.)
Commissielid Caroline Vink
Caroline Vink (C)
Commissielid Laila Al-Zwaini
Laila Al-Zwaini (L)
Commissielid Kiran Bansi
Kiran Bansi (K)