Taptoe

2
oktober
date_range 2 oktober
access_time 19:30 tot 21:30
place Diverse locaties - route Taptoe
Op 2 oktober lopen alle Leidse sport- en cultuurverenigingen hun traditionele ronde door de stad.

Een lint van licht

Het Feest der Feesten start op 2 oktober met de Taptoe, waarbij de ene helft van Leiden kijkt naar de andere helft van Leiden. De 3 October Vereeniging daagt alle verenigingen uit de sport- en cultuursector uit om zich extra mooi te presenteren.

Van oudsher is de Taptoe een defilé van de Leidse verenigingen ter ere van Prins Willem van Oranje, Pieter Adriaenszoon van der Werf, Jan van Hout, Jan van der Does en Louis Boisot.

Tijdens de route worden bij het standbeeld van Van der Werf (in het Van der Werfpark) en het Jan van Hout monument (bij het Plantsoen) kransen gelegd door het college van burgemeester en wethouders en door het bestuur van de 3 October Vereeniging.

In de loop der tijd is de Taptoe uitgegroeid tot een ereronde van alle Leidse verenigingen door de binnenstad. De Taptoe is hiermee een podium voor alle verenigingen om zich in hun clubkleuren, met veel attributen, licht, enthousiasme en met volle overgave te presenteren aan de Leidse bevolking. Zo ontstaat er een immens schouwspel, waarbij de ene helft van Leiden zich presenteert aan de andere helft van Leiden. De verenigingen die zich het creatiefst presenteren winnen eéén van de drie Joppenszoonprijzen.

Nieuw dit jaar wordt de inrichting van het eindpunt direct na het Van Houtmonument. Het eindpunt wordt gemarkeerd door een mooie finishpoort en aan het eindpunt hangen tussen de finishpoort en het Levendaal vlaggen met verschillende 3 oktober afbeeldingen. Verenigingen die hun jeugdleden willen laten afhalen door ouders kunnen afspreken bij welke vlag ze staan. Natuurlijk kunnen verenigingen met een verzamelplaats op een andere locatie gewoon tussen de feestelijke vlaggen doorlopen naar hun eigen verzamelplek.

De Taptoe wordt traditioneel gelopen op 2 oktober en vormt hiermee de aftrap van de 3 oktober viering. De Taptoe vertrekt om exact 19:30 uur van de Kaasmarkt. De route is achtereenvolgens:

– Pelikaanstraat
– Haarlemmerstraat
– Prinsessekade
– Kort Rapenburg
– Breestraat
– Steenschuur (oostzijde)
– Van der Werfpark (met kranslegging bij het standbeeld van Van der Werf)
– Doezastraat
– Jan van Houtkade
– Geregracht (met kranslegging bij het Jan van Hout monument).

De laatste lopers van de Taptoe worden rond 21:30 bij het eindpunt verwacht.

De Taptoe is open voor deelname voor officieel erkende, openbare verenigingen uit Leiden en muziekkorpsen uit de regio Leiden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Alle Leidse verenigingen worden via de mail op tijd geïnformeerd over de 2023 versie van de Taptoe. Vragen en aanmeldingen kunnen gestuurd worden naar taptoe@3october.nl.

De deelnemende verenigingen en muziekkorpsen verzamelen zich op de Kaasmarkt vanaf 18:00 uur en vanaf 19:30 uur zullen zij zich in een lang “Lint van Licht” door de Leidse binnenstad slingeren. Alle overige geïnteresseerden kunnen zich opstellen langs de route om te genieten van alles wat de Leidse verenigingen hen te bieden hebben.

De Taptoe is ook live te volgen via Sleutelstad/Unity
De Pleintaptoe, Minikoraal, Taptoe, Herdenkingsdienst en Grote Optocht zijn dit jaar ook live te volgen op televisie en internet. Op de zenders en websites van Sleutelstad en Unity wordt de gehele Taptoe uitgezonden.

  • Sleutelstad: in Leiden en omgeving op kanaal 46 van Ziggo, kanaal 866 van T-Mobile en kanaal 1421 van KPN. Op internet via https://sleutelstad.nl/tv/
  • Unity: in Leiden en omgeving op kanaal 40 van Ziggo, kanaal 820 van T-Mobile en kanaal 1412 van KPN. Op internet ook via https://sleutelstad.nl/tv/

Deze live-uitzendingen worden mede mogelijk gemaakt door een gulle bijdrage van Stichting de Carolusgulden. Stichting De Carolusgulden richt zich op het financieel ondersteunen van projecten en het subsidiëren van activiteiten en initiatieven, die het zelfstandig wonen en welzijn van ouderen in Leiden en omgeving én in landen in ontwikkeling beogen.


De Taptoe wordt mede mogelijk gemaakt door…

HWS Verhuur hoogwerker specialist
BioPartner Center Leiden  incubator organisatie voor startende life sciences bedrijven
Stichting Druckerfonds voor een verbonden samenleving in Leiden en omgeving
Pelgrim smederij en constructiebedrijf
America Digitaal Druk groot en klein formaat printproducties