3 October 450 Jaar special

Uitreiking Haring en Wittebrood

3
oktober
date_range 3 oktober
access_time 07:30 tot 09:30
place De Waag, Aalmarkt

Geen 3 oktober zonder haring en wittebrood!

Op woensdag 3 oktober is het weer tijd voor een van de mooiste tradities van Leidens Ontzet: de uitreiking van Haring & Wittebrood! Dit evenement vindt plaats van 07.30 tot 09.30 uur bij De Waag op de Aalmarkt. Voor veel Leidenaren is dit hét hoogtepunt van de viering, een moment dat je gewoon niet mag missen.

Rechtgeaarde Leidenaren weten dat je 3 oktober niet echt hebt gevierd als je niet eerst je haring en wittebrood hebt opgehaald, hoe laat het ’s nachts ook geworden is. Hoewel De Waag pas om 07.30 uur opent, staan de eerste enthousiastelingen al vanaf 05.00 uur in de rij. De ochtendkou trotserend, delen mensen verhalen van eerdere uitreikingen en wedden ze over de hoeveelheden haring en het aantal Geusjes. Het is een ware sport geworden om als eerste bij De Waag te zijn.

Vergeet niet je eigen tas of liever een pannetje mee te nemen voor de haring. Mocht je geen tas hebben, dan kun je een stoffen tas kopen in de webshop, het Servicepunt, of een van de kramen.

Kwaliteitsharing en Het Geusje

Onze haringmeester verzekert ons elk jaar dat de haring dit jaar van uitstekende kwaliteit is. Onze commissie heeft opnieuw de lekkerste partij haring voor Leiden bemachtigd. Ook als je niet van haring houdt, is de uitreiking een feest op zich. Onze tonnières (de dames aan de haringtonnen) kunnen zomaar spontaan beginnen te dansen op de tafels!

En je krijgt daarnaast niet zomaar wittebrood. Het Geusje, een oer-Leids broodje, is een Oudhollands vloerbrood van ongeveer 400 gram, met een ouwel verzegeld op authenticiteit door de 3 October Vereeniging. Meesterbakker Van Maanen brengt zoveel mogelijk van het historische karakter terug naar de maatstaven van deze tijd, waardoor elke Leidenaar kan genieten van een stevig en smakelijk Geusje.

Inschrijving

Wil je meedoen? Schrijf je dan in op donderdag 20 september bij De Waag. Op die derde donderdag in september vindt in de Waag traditioneel de inschrijving voor zowel Haring & Wittebrood als de Grote Hutspotmaaltijd plaats. Voor velen is dit traditioneel hét startschot voor de 3 oktoberfeesten.

Schoonmaken van de haring

Voor wie moeite heeft met het schoonmaken van de haring, staat buiten de top van het Katwijks haringsnijdersgilde klaar om te helpen. Terwijl je wacht en leert, maken zij je haring schoon.

Mis deze gezellige en smakelijke traditie niet! Zorg dat je erbij bent op 3 oktober voor de uitreiking van Haring & Wittebrood bij De Waag. Tot dan!

Waar is mijn lidnummer te vinden?

In september hebben alle leden van de 3 October Vereeniging een brief ontvangen. Daarop staat je lidnummer vermeld.
Ben je de brief onverhoopt kwijt? Kijk dan in de contributiefactuur die je van ons eerder dit jaar gekregen hebt. Ook daar staat je lidnummer op. Kom je er echt niet uit? Neem dan even contact met ons op via ledenadministratie@3october.nl

Historische gedenksteen

Op 3 oktober 1574 voeren de Watergeuzen over de Vliet de stad binnen. Op de Sint Jeroensbrug werd haring en wittebrood uitgedeeld aan de hongerige bevolking. Ter herinnering hieraan werd in 1577 een gedicht in een gedenksteen gebeiteld en in de kademuur geplaatst. In het gedicht zijn vijf raadsels verborgen waaronder de lengte van het beleg én het tijdstip, dag, maand en jaartal van het Leidens Ontzet. Het bevat 131 letters: het aantal dagen dat het Spaanse Beleg duurde.

Lees verder over de historie

Historische gedenksteen

Uitreiking Haring en Wittebrood wordt mogelijk gemaakt door de Commissie Haring & Wittebrood

Ruim duizenden hutspotmaaltijden, haringen en geusjes (wittebroden). Ga er maar aan staan! De commissie Haring & Wittebrood en Hutspot zorgt ervoor dat leden van de 3 October Vereeniging dit jaar weer kunnen genieten van gratis hutspot, haring en wittebrood.

Lees verder over de commissie en de 3 October Vereeniging

Commissielid Jorg van Arkel
Jorg van Arkel (J.E.C.)
Commissielid Ton Elderhorst
Ton Elderhorst (A.W.H.M.)
Commissielid Casper Faassen
Casper Faassen (C.)
Commissielid Hidde Kuijers
Hidde Kuijers (H.)
Commissielid Oscar Langezaal
Oscar Langezaal (O.A.M.)
Commissielid Bart van Leeuwen
Bart van Leeuwen (B.)
Commissielid Ronald Schenk
Ronald Schenk (R.)
Commissielid Michel Visser
Michel Visser (M.)
Commissielid Christiaan de Witt
Christiaan de Witt (C.J.)
Commissielid Robbert van der Zalm
Robbert van der Zalm (R.)
Commissielid Schelte Zeilstra
Schelte Zeilstra (S.)
Commissielid Alfred Bijlsma
Alfred Bijlsma (A.)
Commissielid Marcel van Dalen
Marcel van Dalen (M.)
Commissielid Arthur Niggebrugge
Arthur Niggebrugge (A.)
Commissielid Menno Bentveld
Menno Bentveld (M.)
Commissielid Onno Blom
Onno Blom (O.)
Commissielid René Jacobs
René Jacobs (R.)
Commissielid Benjamin Wegman
Benjamin Wegman (B.J.J.)
Commissielid Michiel Breedvelt
Michiel Breedvelt (M)
Commissielid Charles Schulpen
Charles Schulpen (K.H.N.)
Commissielid Guido Marchena
Guido Marchena (G.S.)
Commissielid Durmus Dogan
Durmus Dogan (D)
Commissielid Driss Abdales
Driss Abdales (D)