3 October 450 Jaar special

Grote Optocht in teken van Leve de Legende!

Grote Optocht in teken van Leve de Legende!
08
mrt. 2018
Het thema voor de 3 oktober viering 2018 is Leve de Legende. Dat hebben we vandaag bekend gemaakt. De bekendmaking is de traditionele aftrap voor de komende viering van Leidens Ontzet. Ook gaan we voor de derde keer de Praalwagenontwerpwedstrijd organiseren, waaraan ieder die dat wil mee kan doen.

In 2018 is het 444 jaar geleden dat Leiden ontzet werd. Dat betekent dat Leidenaren elkaar al 444 jaar verhalen vertellen over de dappere strijd van de Leidenaren tegen de Spanjaarden. Van de legende van Cornelis Joppenszoon tot de arm van burgemeester van der Werf en het moedige spel van Magdalena Moons. Leidens Ontzet is anno 2018 nog steeds een springlevend feest! 

En nog altijd komt Leiden elk jaar tijdens 3 oktober samen in de Pieterskerk voor dankzegging en ter herdenking. Nog steeds wordt er haring en wittebrood uitgedeeld aan de Leidenaren en nog altijd is Leiden met 3 oktober gebroederlijk verbonden met elkaar tijdens het grootste feest boven de rivieren. 

Dat is eigenlijk pas echt legendarisch en daarom kiezen we voor het thema Leve de Legende! Om zo op gepaste wijze 444 jaar Leidens Ontzet te vieren. 

Praalwagenontwerpwedstrijd 
Naast de bekendmaking van het thema maakten we bekend dat de Praalwagenontwerpwedstrijd weer wordt georganiseerd. Iedereen die dat wilt kan daaraan meedoen. Daarom roepen we vriendenclubs, bedrijfsafdelingen, families, straten, wijken en andere sociale dwarsverbanden op om deel te nemen en een praalwagen te ontwerpen. 

De winnaar van het ontwerp mag samen met de vaste praalwagenbouwer van de 3 October Vereeniging de bouw van de praalwagen uitvoeren. Vorig jaar ging Ars Aemula er met prijs vandoor en het jaar daarvoor was Gymsport Leiden de gelukkige winnaar.