3 October 450 Jaar special

Komende weken steeds meer nieuws over de viering van Leidens Ontzet 2020

Komende weken steeds meer nieuws over de viering van Leidens Ontzet 2020
03
jul. 2020
Nog drie maanden en dan vieren en herdenken we Leidens Ontzet. Dit jaar anders dan anders vanwege de coronacrisis, maar we laten het Feest der Feesten natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. We interviewen onze voorzitter Rik Kamps over de voorbereidingen.

Om met de deur in huis te vallen: gaat 3 oktober door? 
Ja, al zullen we het organiseren in aangepaste vorm. Sinds 1886 organiseren we als 3 October Vereeniging de viering en herdenking van Leidens Ontzet en we hebben geen jaar overgeslagen sindsdien. In de Tweede Wereldoorlog werd Leidens Ontzet natuurlijk heel beperkt georganiseerd, maar de Herdenkingsdienst werd bijvoorbeeld wel georganiseerd. 

Het geeft aan hoe belangrijk Leidens Ontzet voor Leidenaren en de regio is. Daarom besloten we al vroeg dit jaar: wat er ook gebeurt, voor ons staat één ding voorop: Leidens Ontzet 2020 mag niet onopgemerkt voorbij gaat. Ik hoop dat de huizen van Leiden en de ommelanden rood-wit kleuren en we – zij het in aangepaste vorm – vieren en herdenken dat we in 1574 bevrijd zijn van de Spanjaarden. 

Wat gaat er dan gebeuren? 

In samenwerking met de gemeente hebben we laatst laten weten dat het belangrijkste bij de viering ‘spreiden, spreiden, spreiden’ is. Normaliter zijn bij de viering van Leidens Ontzet grote groepen mensen bij elkaar. Dat gaat dit jaar echt niet, vanwege de maatregelen om het coronavirus in te dammen. 

Op dit moment werken we we samen met onze commissarissen en vrijwilligers het programma uit. Ons doel is dat het feest intiemer gevierd zal worden. Zowel in de binnenstad als de wijken eromheen. Zo zorgen we ervoor dat Leidens Ontzet niet massaal wordt, maar wel gezellig. We trekken daarbij samen op met de horeca, de culturele sector en andere partijen. 

Wanneer wordt er meer bekend over het programma? 

Onze commissarissen, bestuursleden en vrijwilligers werken hard en ik ben blij aan te kondigen dat we komende weken steeds meer van het programma bekend kunnen gaan maken. Dat zullen we via social media doen en via tweewekelijkse updates aan onze leden. Telkens zodra we een definitieve go op een programmaonderdeel kunnen geven maken we het bekend op onze website. Houd www.3october.nl & https://www.facebook.com/drieOctober/ in de gaten voor alle updates.