3 October 450 Jaar special

Leidens Ontzet 2019 begonnen!

Leidens Ontzet 2019 begonnen!
21
sep. 2019
Met de geuzenintocht en de inschrijving voor Haring en Wittebrood afgelopen donderdag is Leidens Ontzet 2019 officieel begonnen. Leiden kwam weer massaal op beide evenementen af en bij ons is de 3 oktoberkoorts inmiddels flink gestegen!

in 1574 werd onze stad bevrijd van de belegering door de Spanjaarden. Willem van Oranje had de dijken laten doorsteken. En terwijl de Spanjaarden vluchtten voor het opkomende water, voeren de watergeuzen richting Leiden om de uitgehongerde bevolking haring & wittebrood te brengen. Nog steeds deelt de 3 October Vereeniging daarom elk jaar haring & wittebrood uit aan elke Leidenaar die dat wilt. 

En ook dit jaar stonden weer duizenden Leidenaren in de rij om zich in te schrijven voor haring & wittebrood én voor de Grote Hutspotmaaltijd, die we speciaal voor onze leden organiseren. Uiteindelijk registreerden we 28.496 haringen en ruim 7.000 geusjes (het speciale 3 oktober-wittebrood). En ook de hutspotinschrijving vond gretig aftrek. 

Voordat de inschrijving begon voeren de Geuzen Leiden binnen. Rector Magnificusvan de Universiteit Leiden, Carel Stolker, kroop, dit jaar in de huid van geuzenaanvoerder Boisot en overhandigt haring & wittebrood aan onze voorzitter en het Leidse stadsbestuur. Daarmee werd Leidens Ontzet 2019 officieel geopend. 

Dankzij de massale opkomst van vele Leidenaren was het een geweldige opening van het Feest der Feesten. Op naar meer rood-witte activiteiten! 

Wij hebben er zin in…