Nieuwe en oude verhalen over Leidens Ontzet luidkeels bezongen tijdens Minikoraal

Nieuwe en oude verhalen over Leidens Ontzet luidkeels bezongen tijdens Minikoraal
02
okt. 2023
De toekomst van Leidens Ontzet is in goede handen bij de jonge generatie, dat werd vandaag opnieuw duidelijk bij de Minikoraal. Al zingend leerden 3000 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit Leiden en omstreken in hun klas over Leidens Ontzet. Vandaag kwamen zij samen het Garenmarktplein en volgden ze een wervelende show, waarbij vol overgave werd meegezongen.

Het centrale verhaal dat tijdens de Minikoraal werd verteld gaat over duivenpost, de communicatiemethode die bij het Ontzet een grote rol speelde. Het waren de duiven die de Geuzen duidelijk maakten dat ze Leiden binnen konden varen, waarna zij met haring en wittebrood de Leidenaren verblijdden. In vier vlogs die tijdens de Minikoraal werden getoond van Leidse vlogger Lena en haar vrienden leerden de kinderen hoe communicatie in 1574 werkte: met aanplakbiljetten en met duivenpost. Het nieuwe lied De Duivenbode (te beluisteren op Spotify) is geschreven door Bart Wirtz en Oscar de Jong (Kraak en Smaak) en werd gezongen door Alice van Wee.  

Kinderen stelen de show
Wegens groot succes was hij dit jaar terug: Chris Juffermans. Chris, die veel heeft geoefend bij Zanghuis 206, bracht het lied Lalala Leiden ten gehore, bekend gemaakt door Jochem Myjer. Nieuw dit jaar is het kinderorkest van BplusC en Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek. De jonge muzikanten speelden mee met K&G bij het Volkslied en de klassieker Pieter van der Werf. Na het kinderorkest kwam er ruimte op het podium voor het scholenkoor, dit jaar gevormd door kinderen van elf verschillende scholen uit Leiden en omstreken. Catho Gaarlandt uit het koor stal de show met de rap over oude en moderne tradities van Leidens Ontzet in het nummer Leve Leiden! Anniek Geirnaert en Tryck (Tim Hogeboom) performen samen met Alice het nummer Spanje Oranje. DC Dance maakte het programma compleet met een dansoptreden.   

Alle liedjes van de Minikoraal 2023 zijn te beluisteren op Spotify. De vlogs, gemaakt door het Jeugdtheaterhuis, staan op het YouTube-kanaal van de 3 October Vereeniging