De taptoe gaat digitaal!

De taptoe gaat digitaal!

Er zijn weinig Leidenaars die geen weet hebben van de Taptoe. Er zijn weinig Leidenaars die niet elk jaar hun vereniging, dochter, zoon, kleinkind, buur, vriend of vriendin aanmoedigen op 2 oktober. Sterker nog, er zijn maar weinig Leidenaars die niet minstens één keer hebben meegelopen met de Leidse Taptoe.

Helaas is het dit jaar niet verantwoord om de Taptoe op de traditionele wijze te organiseren. Toch gaat de 3 October Vereeniging invulling geven aan deze jaarlijkse traditie, maar dan op een moderne, digitale manier.

De Leidse verenigingen worden uitgenodigd om zichzelf te presenteren in een filmpje.
Daarin kunnen ze laten zien wat ze gemist hebben in de afgelopen coronaperiode en hoe ze zich voorbereiden op het nieuwe seizoen. De 3 October Vereeniging gaat de verenigingen begeleiden met de opnames van de filmpjes en deze samenvoegen tot één feestelijke digitale Taptoe. Zo ontstaat een virtueel ‘Lint van Licht’ aan de vooravond van de viering en herdenking van Leidens Ontzet. In een animatie wordt uitgelegd hoe verenigingen kunnen deelnemen.

Let op: deelname aan de virtuele Taptoe is een eenmalige, unieke gebeurtenis en de digitale Taptoe zal voor altijd bewaard blijven in de Leidse archieven. Voorzitter van commissie Optocht & Taptoe Guido Marchena: “We gaan werken aan een nu al klassiek, digitaal document waarnaar nog lang en veel teruggekeken kan worden. Eenmalig natuurlijk, want we gaan ervan uit dat in 2021 de klassieke traditie van een massale en feestelijke echte Taptoe weer in ere hersteld kan worden.”


Meer nieuws Naar het nieuwsoverzicht