3 October 450 Jaar special

NS Station Leiden Centraal wordt de poort naar Leidens Ontzet

NS Station Leiden Centraal wordt de poort naar Leidens Ontzet
30
sep. 2019
Het NS Station Leiden Centraal wordt een poort naar Leidens Ontzet. De ingang aan de centrumzijde wordt door de NS omgetoverd tot een stadspoort, geïnspireerd op de Koepoort. Op 2 oktober wordt voor het station het startsein gegeven voor de kermis. Om 13.15 uur zal onze voorzitter Rik Kamps, samen met NS Stationsmanager Hidde Barneveld de poort openen. Vervolgens zal de kermis losbarsten.

Het station kleurt rood-wit ! 

Op 2 en 3 oktober is de stationshal rijkelijk versierd met vlaggen van Leiden en de 3 October Vereeniging. Aan de stadszijde is het station veranderd in een stadspoort, met diverse afbeeldingen die met Leidens Ontzet te maken hebben. Een leuke achtergrond voor foto’s met  je rood-wit kleding aan!

Op woensdag 2 oktober wordt de stationspoort om 13.15 uur geopend. Dit gebeurt nog onder het toeziend oog van de Spaanse overheersers, gespeeld door de Leydse KluchtenCompagnie. 

Op 3 oktober deelt de NS gratis snoepsleutels uit en is er een promoteam aanwezig die je kan helpen met het maken van je rood-wit foto’s. 

Koepoort

De stadspoort die het station siert, is de voormalige Koepoort. Dit was een poort aan de zuidkant van de stad, aan het eind van de huidige Doezastraat. Richting (station) Lammenschans dus…

De Koepoort zou hierdoor wel eens de poort kunnen zijn geweest waar Cornelis Joppenszoon heeft uitgekeken naar de Lammenschans voordat hij in de ochtend van 3 oktober besluit er naar toe te sluipen. Zoals het verhaal gaat, ontdekt hij dan  dat het verdedigingswerk er verlaten bijligt. De Spanjaarden moeten haastig vertrokken zijn, want op de schans stond nog een pot met wortelen, uien, vlees en pastinaken op het vuur. Nu kennen we dit gerecht als hutspot. 

Iets later in de ochtend van 3 oktober varen, vlakbij de Koepoort, de Geuzen de stad via de Vliet binnen. Voor de uitgehongerde Leidenaren hebben ze haring en wittebrood mee genomen. Het ontzet is een feit: de stad is bevrijd. 

Extra (lange) treinen 

NS maakt verschillende treinen langer zodat bezoekers van Leidens Ontzet ook weer thuis kunnen komen. Ook rijden er extra treinen en bussen. Voor meer informatie hierover verwijzen we graag naar de webpagina van de NS.