3 October 450 Jaar special

Ook dit jaar weer Geuzenintocht

Ook dit jaar weer Geuzenintocht
20
jun. 2018
Vorig jaar begonnen, dit jaar gaan we er mee door! Op donderdag 20 september varen de Geuzen Leiden binnen als start en opening van de 3 oktober-festiviteiten.

De geuzenvloot luidt de opening van de viering van Leidens Ontzet in. De boten varen dezelfde route als in 1574. Voorop in de vloot varen de geuzen met hun voorman Boisot. 

De route is iets veranderd ten opzichte van vorig jaar. Veel toeschouwers die bij de Waag, bij Scarlatti en bij Annies stonden, vonden het jammer dat ze de Geuzenboten niet voorbij hebben zien varen. Bij de keuze voor de vaarroute van dit jaar houden we daarnaast ook rekening met het publiek dat op de Aalmarkt in de rij staat voor de inschrijving van Haring, Wittebrood en Hutspot.

Op donderdag 20 september vertrekken de geuzen rond 15.00 uur, de vloot meert rond 16.00 uur aan bij de waag. De route van 2018 is als volgt: 

Vertrek Trekvliet (ter hoogte van het Motorhuis), Jan van Goyenkade/Schelpenkade, Neksluisbrug, Vliet, rechtsaf Rapenburg in richting vd Werfpark, Steenschuur, onder ‘t Gangetje, rechtsaf richting de Herengracht, dan linksaf de Oude Rijn, Aalmarkt, langs het Waaghoofd, Apothekersdijk. Er wordt gekeerd bij het Galgewater en over de Apothekersdijk naar de Waag. 

Daarna vindt op het Waaghoofd de openingshandeling plaats door de burgemeester van Leiden en de voorzitter van de 3 October Vereeniging. Uit handen van Geuzenvoorman, Louis Boisot, krijgen zij haringen en wittebroden. Rond 16.30 eindigt de Geuzentocht, waarna de inschrijving voor de Haring, Wittebrood en Hutspot in de Waag begint.

Op de Geuzenboten varen o.a. Geuzen mee van de 3 October Vereeniging uit Leiden, van de 1 Aprilvereniging  uit Brielle en van de 8 Oktobervereniging, de groep ‘Vive les Gueux’ , uit Alkmaar.