Haring & Wittebrood

3 October

date_range 3 October

access_time07:30 tot 09:30

placeDe Waag (kaart)

editVergeet je niet in te schrijven

De 3 October Vereeniging deelt gratis haring en wittebrood uit aan leden van de Vereniging en iedereen die in Leiden woont of er geboren is.

Haring & Wittebrood
De gezelligste rij van Leiden

Haring en wittebrood zijn etenswaren die volgens traditie elk jaar op 3 oktober tijdens de viering van Leidens Ontzet aan de burgers van Leiden worden uitgereikt. Dit gebeurt van oudsher in de Waag. Het verwijst naar het einde van het Spaanse beleg van de stad op 3 oktober 1574, waarbij de bevrijders, de Watergeuzen, via de Vliet de stad binnen voeren om vervolgens haringen en wit brood uit te delen aan de hongerige Leidenaren. En nog steeds start menig Leidenaar deze dag met vette vis en een Geusje (een Oudhollands vloerbrood met historisch karakter). Dat je daarvoor enige tijd in de rij moet staan (sommigen staan er al vanaf 5 uur), draagt juist bij aan de feestvreugde. Want het is altijd gezellig in de rij voor de Waag!

 • Ik ben niet geboren in Leiden, maar ik woon er wel. Heb ik dan ook recht op gratis haring en wittebrood? add

  Ja, je kunt je inschrijven voor haring en wittebrood op vertoon van je ledenpas van de 3 October Vereeniging, rijbewijs, identiteitsbewijs of trouwboekje.

 • Ik kom niet uit Leiden, maar ben wel lid van de Vereeniging. Krijg ik dan toch haring? add

  Ja, op vertoon je ledenpas kun je je inschrijven voor haring en wittebrood.

 • Moet ik me inschrijven voor de uitreiking van haring & wittebrood? add

  Ja, je moet je vooraf inschrijven voor de uitreiking van haring & wittebrood

 • Is het ophalen van haring & wittebrood gratis of moet ik bijbetalen? add

  De haring en wittebrood worden gratis uitgereikt aan leden van de Vereeniging en mensen die in Leiden wonen of er geboren zijn. Let op: schrijf je van te voren in!

 • Kan ik ook wittebrood zonder haring nemen? add

  Ja hoor, dat kan. Maar je kan er natuurlijk ook je buurvrouw, tante of opa een plezier mee doen. Let op: schrijf je van tevoren in

 • Wordt de haring ook schoongemaakt in de Waag? add

  Voor wie moeite heeft met het snijden (schoonmaken) van de haring staat buiten op de Aalmarkt de top van het Katwijks haringsnijdersgilde klaar om uw haring schoon te maken.

Kijk voor meer antwoorden op de contactpagina
 • Haring & Wittebrood
 • Haring & Wittebrood
 • Haring & Wittebrood
 • Haring & Wittebrood
 • Haring & Wittebrood
 • Haring & Wittebrood
 • Haring & Wittebrood
 • Haring & Wittebrood
 • Haring & Wittebrood
Waarom eten we eigenlijk Haring & Wittebrood?

Al sinds de oprichting van de 3 October Vereeniging in 1886 wordt ieder jaar in de Waag haring en wittebrood uitgedeeld. Tijdens het beleg was er niet voldoende voedsel in de stad. Toen op 3 oktober 1574 de geuzen via de Vliet de stad in kwamen, brachten zij voor de uitgehongerde bevolking haring en wittebrood mee. Zo ontstond de traditie om deze ieder jaar uit te delen.

Lees verder over de historie
Waarom eten we eigenlijk Haring & Wittebrood?
Uitreiking haring en wittebrood, waarnemend burgemeester W. Pera (in functie 1919-1923) op de achtergrond, de man met de bakkebaarden.

Haring & Wittebrood wordt mogelijk gemaakt door de Commissie Haring & Wittebrood

De Commissie Haring & Wittebrood en Hutspot zorgt - en de naam zegt het al - ervoor dat alle Leidenaars ieder jaar weer kunnen genieten van gratis hutspot, haring en wittebrood. Want denk je aan haring, wittebrood en hutspot, dan denk je aan Leidens Ontzet! In de Waag delen de leden en partners van de Commissie in de vroege morgen van 3 oktober ruim 32.000 haringen en zo’n 8.500 Geusjes (wittebrood) uit. Leidenaars staan er graag voor in de rij, de eersten vaak al om 5 uur! Van iets recenter datum, maar inmiddels ook een zeer geliefde traditie, is de gratis Hutspotmaaltijd op 2 oktober voor leden van de Vereeniging.

Lees verder over de commissie en de 3 October Vereeniging
Haring & Wittebrood vindt plaats bij De Waagfile_download Gehele plattegrond en programma (PDF)
Naar het programma