Haring & Wittebrood

3 oktober

date_range 3 oktober

access_time07:30 tot 09:30

placeDe Waag (kaart)

editVergeet je niet in te schrijven

De 3 October Vereeniging deelt gratis haring en wittebrood uit aan leden van de Vereniging en iedereen die in Leiden woont of er geboren is.

Haring & Wittebrood
De gezelligste rij van Leiden

Het mooiste onderdeel van 3 oktober is voor velen de uitreiking van Haring & Wittebrood. Rechtgeaarde Leidenaren weten dat er geen 3 oktober gevierd kan worden, als niet eerst de Haring & Wittebrood zijn opgehaald, hoe laat het ’s nachts ook geworden is. 


Het is zelfs een ware sport geworden om als eerste bij De Waag te zijn. Wanneer je deze wedstrijd wilt winnen moet je niet alleen van goede, maar vooral van vroege huize komen. Want hoewel De Waag pas om 7.30 uur haar poorten opent, staan de eerste Leidenaren al vanaf 5.00 uur te wachten! 


Ook wanneer u niet van haring houdt, is de uitreiking in De Waag één groot feest. Het zou namelijk zomaar kunnen dat u getuige bent van een heus optreden van onze tonnières (de dames aan de haringtonnen). Zij kunnen spontaan het werk onderbreken om op de tafels te gaan dansen.


Vergeet je niet van te voren in te schrijven!
 • Ik ben niet geboren in Leiden, maar ik woon er wel. Heb ik dan ook recht op gratis haring en wittebrood? add

  Ja, je kunt je inschrijven voor haring en wittebrood op vertoon van je ledenpas van de 3 October Vereeniging, rijbewijs, identiteitsbewijs of trouwboekje.

 • Ik kom niet uit Leiden, maar ben wel lid van de Vereeniging. Krijg ik dan toch haring? add

  Ja, op vertoon je ledenpas kun je je inschrijven voor haring en wittebrood.

 • Moet ik me inschrijven voor de uitreiking van haring & wittebrood? add

  Ja, je moet je vooraf inschrijven voor de uitreiking van haring & wittebrood

 • Is het ophalen van haring & wittebrood gratis of moet ik bijbetalen? add

  De haring en wittebrood worden gratis uitgereikt aan leden van de Vereeniging en mensen die in Leiden wonen of er geboren zijn. Let op: schrijf je van te voren in!

 • Kan ik ook wittebrood zonder haring nemen? add

  Ja hoor, dat kan. Maar je kan er natuurlijk ook je buurvrouw, tante of opa een plezier mee doen. Let op: schrijf je van tevoren in

 • Wordt de haring ook schoongemaakt in de Waag? add

  Voor wie moeite heeft met het snijden (schoonmaken) van de haring staat buiten op de Aalmarkt de top van het Katwijks haringsnijdersgilde klaar om uw haring schoon te maken.

Kijk voor meer antwoorden op de contactpagina
 • Haring & Wittebrood
 • Haring & Wittebrood
 • Haring & Wittebrood
 • Haring & Wittebrood
 • Haring & Wittebrood
 • Haring & Wittebrood
 • Haring & Wittebrood
 • Haring & Wittebrood
 • Haring & Wittebrood
Waarom eten we eigenlijk Haring & Wittebrood?

Al sinds de oprichting van de 3 October Vereeniging in 1886 wordt ieder jaar in de Waag haring en wittebrood uitgedeeld. Tijdens het beleg was er niet voldoende voedsel in de stad. Toen op 3 oktober 1574 de geuzen via de Vliet de stad in kwamen, brachten zij voor de uitgehongerde bevolking haring en wittebrood mee. Zo ontstond de traditie om deze ieder jaar uit te delen.

Lees verder over de historie
Waarom eten we eigenlijk Haring & Wittebrood?
Uitreiking haring en wittebrood, waarnemend burgemeester W. Pera (in functie 1919-1923) op de achtergrond, de man met de bakkebaarden.

Haring & Wittebrood wordt mogelijk gemaakt door de Commissie Haring & Wittebrood

Ruim 6.500 hutspotmaaltijden, 32.000 haringen en 8.500 geusjes (wittebroden). Ga er maar aan staan! De commissie Haring & Wittebrood en Hutspot zorgt ervoor dat alle Leidenaren ieder jaar weer kunnen genieten van gratis hutspot, haring en wittebrood.

Lees verder over de commissie en de 3 October Vereeniging
Haring & Wittebrood vindt plaats bij De Waagfile_download Gehele plattegrond en programma (PDF)
Naar het programma