3 October 450 Jaar special

Spannende musical en boek 'De nieuwe geuzen' gelanceerd: aanmelden voor audities kan vanaf nu!

29
mrt. 2024
Boek-, musical- en 3 Octoberliefhebbers, jong en oud, kunnen zich verheugen op een nieuw bijzonder project van de 3 October Vereeniging. 'De nieuwe geuzen' is een spannend verhaal over Leidens Ontzet dat beleefd kan worden in een jeugdboek en als spetterende musical. Deze bijzondere productie in het kader van 450 jaar 3 October zal te zien zijn in meerdere openbare uitvoeringen rondom 3 oktober. In april gaan de audities van start, en de 3 October Vereeniging nodigt alle getalenteerde acteurs uit om zich hiervoor op te geven.

Het verhaal is geschreven door de Mark van Egmond en Lisanne Brouwer. Willem ten Teije is scriptschrijver van de musical. Het verhaal van ‘De nieuwe geuzen’ is verankerd in onze regio en belooft lezers van alle leeftijden en achtergronden mee te nemen op een onvergetelijke reis vol spanning en avontuur. 

Een reis vol avontuur en mysterie 

In ‘De nieuwe geuzen’ worden lezers meegenomen op een opwindende reis vol avontuur en mysterie, waarbij vier jonge helden – Imane, Fleur, Sem, en Amir – hun krachten bundelen om het leukste feest van het jaar te redden: Leidens Ontzet. Het verhaal begint wanneer deze nieuwsgierige kinderen een verdacht tafereel ontdekken tijdens de opbouw van het reuzenrad voor het aanstaande 3 oktoberfeest. Wat begint als een onschuldig uitje naar de kermis, ontaardt al snel in een race tegen de klok om het festijn te redden van een mysterieuze dreiging. 

 

Auteur Mark van Egmond vertelt: “Het verhaal is af en de komende tijd mogen we het tot leven gaan brengen: met mooie illustraties bij het boek en in de repetities voor de musical.We hebben nieuwe liedjes geschreven  en met dit  nieuwe verhaal verbinden we jonge lezers en brengen we de rijke geschiedenis en de diversiteit van onze regio tot leven.” 

“We zijn erg enthousiast om ‘De nieuwe geuzen’ mee te mogen ontwikkelen,” vertelt uitgever Jolijn Swager van Volt kinderboeken. Ik ben zelf ook Leiden geboren, waar ik nog steeds woon. Dat maakt het extra bijzonder om onze geschiedenis op een frisse manier aan de nieuwe generatie over te mogen brengen.”  

Geef je op voor de audities 

De eerste audities voor de musical zijn op zondag 14 april. Scriptschrijver Willem ten Teije: “We zoeken vier kinderen tussen de 10 en 14 jaar voor de hoofdrollen en vijf volwassenen. Ook zoeken we figuranten.” De repetities zullen gaan plaatsvinden op zondagochtend van mei tot en met september (met uitzondering van de zomervakantie). Iedereen die het leuk lijkt om mee te doen kan zich opgeven voor de auditie via musical@3october.nl.  

 ‘De nieuwe geuzen’ is vanaf medio september verkrijgbaar bij lokale boekhandels en online retailers en natuurlijk in het Servicepunt van de 3 October Vereeniging. De musical zal worden opgevoerd rondom 3 oktober op een groot podium op de Garenmarkt. Voor meer informatie over ‘De nieuwe geuzen’, kun je contact opnemen met de 3 October Vereeniging via musical@3october.nl.  

Lees hier alles over de audities van de 3 October Vereniging en Jeugdtheaterschool Leiden.

Lees ook het artikel in het Leidsch Dagblad over dit jubileumproject.