Taptoe op 1 oktober belooft groot spektakel

Taptoe op 1 oktober belooft groot spektakel
26
sep. 2022
Vaste prik op de vooravond van 3 oktober is de Taptoe: in een kleurrijk lint van licht paraderen de Leidse verenigingen en muziekkorpsen door de Leidse binnenstad. Met maar liefst 3000 deelnemende kinderen en naar verwachting 30.000 mensen die komen kijken is het altijd een feestelijk gebeuren. Dit jaar wordt de taptoe nog mooier en grootser door een spectaculaire start op een verlichte Kaasmarkt. Bovendien wordt een extra prijs uitgereikt.

Het is een traditie: de ene helft van Leiden kijkt naar de andere helft van Leiden. Commissaris Bertram Wesselman van de 3 October Vereeniging kijkt ernaar uit: “Zeker als kind is het lopen van de Taptoe een levenservaring: het verzamelen op de Kaasmarkt, de burgemeester die op je staat te wachten in het Van Der Werfpark, het zingen met duizenden leeftijdsgenoten én de parade in de nacht door de donkere stad. Wat wil je als kind nog meer? Het hoort bij de Leidse opvoeding dat je minstens één keer in je leven aan de Taptoe hebt meegedaan.”

Zee van licht en muziek
De Kaasmarkt wordt veranderd in een zee van licht en muziek. Met behulp van Super Sound licht & geluid en HWS hoogwerkers wordt de Kaasmarkt een openluchttheater. Het wachten op een start is nog nooit zo leuk geweest. Natuurlijk hoort daar een DJ bij. Dat is dit jaar de jongste 3 October commissaris óóit, van slechts 19 jaar oud, gaat zorgen voor een feestelijke, muzikale stemming. Met alle Leidse kampioenen op de Kaasmarkt zal “We Are The Champions” ongetwijfeld op zijn playlist staan.

Taptoepluim
Het Leidse Druckerfonds staat garant voor de traditionele Joppenszoonprijzen, die worden uitgereikt aan de verenigingen die het mooist uitgedost zijn. Dit jaar vullen ze deze prijzen aan met een extra geldprijs: de Taptoepluim voor de meest feestelijk vereniging die nog niet eerder een prijs heeft gewonnen.

Verrassing
Tenslotte zorgen Pelgrim constructiebedrijf, America Digitaal Druk en het BioPartner Center voor een geweldige verrassing. Commissaris Bertam: “Dat wordt ontzettend leuk, het is namelijk… Nee dat kan nu nog niet bekend gemaakt worden, want dan is het geen verrassing meer!” Voor degenen die als eerste willen weten hoe de Taptoe er dit jaar uit ziet, wie de DJ is en wat de verrassing is zal zelf mee moeten lopen. Alle Leidenaren zijn natuurlijk uitgenodigd om te gaan kijken langs de route. De Taptoe start om 19:30 uur op de Kaasmarkt en loopt door de volgende straten: Pelikaanstraat, Haarlemmerstraat, Prinsessekade, Kort Rapenburg, Breestraat, Steenschuur (oostzijde), Van der Werfpark (met kranslegging bij het standbeeld van Van der Werf), Doezastraat, Jan van Houtkade, Geregracht (met kranslegging bij het monument Leidens Ontzet). De Taptoe is ook live te volgen op Sleutelstad TV.