3 October 450 Jaar special

Thema viering Leidens Ontzet 2023: Water & Vuur

Thema viering Leidens Ontzet 2023: Water & Vuur
12
mei. 2023
Het thema van de viering en herdenking van Leidens Ontzet 2023 is Water & Vuur. Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens de Ledenvergadering van de 3 October Vereeniging in het Academiegebouw. Ook gaf de Vereeniging een doorkijkje naar 2024: het jaar waarin het jubileum van 450 jaar Leidens Ontzet groots zal worden gevierd.

Voorzitter van de commissie Optocht & Taptoe Guido Marchena legt de keuze voor het thema uit: “Op 3 October vieren en herdenken we de strijd om de vrijheid. Deze strijd, die nooit eindigt, wordt gesymboliseerd door water en vuur. Het zijn de grootste krachten van de natuur, die goed en kwaad kunnen doen en die elkaars tegenpolen zijn. Waar is de mens zonder vuur en waar is de mens zonder water? Water en vuur keren terug in onze kunsten: in film en literatuur en in de beeldende kunsten. Water en vuur staan voor voeding, leven én voor strijd en vernietiging. Water en vuur staan voor de tegenstellingen in het leven.”

 

Jubileumjaar 2024
Ook over het jubileumjaar in 2024 ‘450 jaar Leidens Ontzet’ is tijdens de Ledenvergadering meer bekendgemaakt. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Zo wordt er onder meer gewerkt aan een reeks historische nieuwsuitzendingen, die de gebeurtenissen van 450 jaar geleden zal behandelen alsof ze actueel zijn en is de jubileumcommissie voornemens om ook in omliggende gemeenten een jubileumdag te organiseren. Ook wordt er gewerkt aan een musicalpakket door scholen die een toneelvoorstelling met zang en dans willen opvoeren over Leidens Ontzet.

Wisselingen bestuur en contributie
Tijdens de Ledenvergadering werd bekend dat er wisselingen in het bestuur zijn. Zo zal Lodewijk Wisse Jurgen van der Velden opvolgen als secretaris. Van der Velden blijft bestuurslid. Hij leidt momenteel de jubileumcommissie. Mark Melzer en Eric-Paul Sanders treden als nieuwe bestuursleden aan.

Alles wordt duurder, ook voor de 3 October Vereeniging. De ledenvergadering heeft daarom ingestemd met het voorstel voor verhoging van de contributie per 2024. Individuele leden dragen voortaan €9 bij, duoleden €15,74.Voor €30 mag het hele gezin zich lid noemen van de 3 October Vereeniging.